Zászlós farkú kolobuszok

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/07/13

Különlegesen szép megjelenésű, Közép-Afrikában őshonos majomfaj gazdagítja a Nagyerdei Kultúrpark állatállományát: zászlós farkú kolobuszok - más néven zászlós farkú guerezák - érkeztek csütörtökön Debrecenbe.

A fán élő, kizárólag növényeket fogyasztó állat szerepel a nemzetközi fajmentő programban. Magyarországon eddig mindössze két állatkertben láthatta a közönség. A debreceni park egy hímet kap a dél-franciaországi Reynou-ból, két nőstényt pedig a hollandiai Emmenből.

A kolobuszokkal együtt újabb katták is érkeznek Debrecenbe: a Madagaszkáron őshonos gyűrűsfarkú makik nagy kedvencek a Nagyerdei Kultúrparkban, jelenleg kilenc példány él ott. A 6-11 éves kattákat és az egyik pár 2 hónapos kicsinyét Münchenből szállítják a zászlós farkú kolobuszokkal egy szállítmányban.

A zászlós farkú kolobusz jellegzetes fekete-fehér mintázatú majomfaj, amely Közép-Afrika erdeiben, fás szavannáin őshonos, őserdőkben, szárazabb területeken és hegyvidékeken is előfordul. Kizárólag növényevő: friss leveleket, gyümölcsöket, fák kérgét és fűfélék magvait fogyasztja. A kolobuszok 8-15 fős csapatokban élnek a fákon, súlyuk 6-15 kilogramm között van, testhosszuk 45-70 centiméter, amit 60-90 centis farok egészít ki. Ezt a majomfajt őshazájában régóta vadásszák különlegesen szép szőrméje miatt. A 20. század első feléig a kolobusz bunda, sőt a farkuk is, még a civilizált világban is keresett divatcikk volt, később a '60-as évektől alábbhagyott a kereslet, így a vadászat is csökkent. A kolobusz-állományok néhol igencsak megritkultak, ezért a Természetvédelmi Világszövetség "védendő fajok listáján" szerepelnek.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Sátánmajom született

A látogatók nagy örömére először született sátánmajom a Nyíregyházi Állatparkban.

Katták születtek

Egy nap alatt három katta (Lemur catta), vagyis gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban.