Sátánmajom született

Hír

írta: Admin
2014/05/24

Először született sátánmajom (Pithecia pithecia) a Nyíregyházi Állatparkban, ahol a látogatók már megfigyelhetik a Sóstói-erdő fáinak lombkoronáiban az eddig rejtőzködő állatot.

A Nyíregyházi Állatparkba a nemzetközi fajmegmentési program keretében 2013-ban került egy tenyészpár, akiknek áprilisban született meg a kicsinyük az anya 170 napos vemhessége után. A pici ivarját még nem tudták megállapítani a gondozók, mert minden percét anyja hasába csimpaszkodva tölti.

A fehér arcú sátánmajom élőhelyén, a dél-amerikai őserdőkben is a fák alsó lombkoronaszintjén él. Félelmet keltő nevét külseje alapján kapta, mivel a hímeknek szinte rikítóan fehér, maszkszerű, halálfejre emlékeztető arcuk van. Nevükkel ellentétben az állatok rendkívül békés természetűek. Főleg gyümölcsökkel, elsősorban diókkal, valamint magokkal és rovarokkal táplálkozik. A hím sátánmajom fekete, csak az arca fehér, míg a nőstény barnásszürke bundájú. Ilyen eltérés egyetlen, úgynevezett újvilági majomfaj esetében sem tapasztalható. Repülő majomnak is nevezik, mert akár tíz méteres ugrásokra is képes az ágak között.

További érdekessége, hogy hangja madárcsicsergésre emlékeztet, a nyírségi állatkertben élő pár is gyakran énekel "duettet", mely a szakemberek szerint a pár között lévő kapcsolat és a területhatárok fenntartására szolgál.

Magyarországon egyébként nem ez az egyetlen fehérarcú sátánmajom, az év elején a Szegedi Vadasparkban is világrajött egy apróság, amelyről korábban szintén hírt adtunk.


Kép forrása / Szerző: © Hans Hillewaert


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Zászlós farkú kolobuszok

Különlegesen szép megjelenésű, Közép-Afrikában őshonos majomfaj gazdagítja a Nagyerdei Kultúrpark állatállományát.

Meller-kaméleonok Szegeden

Az állatkertek körében ritkaságnak számító Meller-kaméleonokkal bővült a Szegedi Vadaspark hüllőgyűjteménye.

A neve: Zuri

A Zuri nevet kapta a márciusban a veszprémi állatkertben született kis nőstény zsiráf.

Katták születtek

Egy nap alatt három katta (Lemur catta), vagyis gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban.