Katták születtek

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/04/01

Egy nap alatt három katta (Lemur catta), vagyis gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban. Az apró makik négy hónapnyi vemhesség után jöttek a világra, a három kölyök között egy ikerpár is van - közölte Petró Zsuzsanna, az állatkert szóvivője hétfőn az MTI-vel.

A kicsik anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, de a bátrabbak rövid ideig már a felnőtt állatok hátán lovagolnak. Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól kóstolgatják a gyümölcsöket, a zöldségeket, a különböző hajtásokat és leveleket - tette hozzá a szóvivő.

A nyíregyházi makik csapata jelenleg tizenhét állatot számlál, ám mivel a csoportban még van termékeny nőstény, ezért a gondozók további szaporulatban bíznak.

A katták könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, amelyet járás közben magasra emelnek. Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak és a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon.

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat felnőtt hímjeivel szemben. A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt, az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság.

Hatnapos katta (Lemur catta), vagyis gyűrűsfarkú maki ikrek csimpaszkodnak anyjukba a Nyíregyházi Állatparkban 2014. március 31-én.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Zászlós farkú kolobuszok

Különlegesen szép megjelenésű, Közép-Afrikában őshonos majomfaj gazdagítja a Nagyerdei Kultúrpark állatállományát.

Sátánmajom született

A látogatók nagy örömére először született sátánmajom a Nyíregyházi Állatparkban.

A neve: Zuri

A Zuri nevet kapta a márciusban a veszprémi állatkertben született kis nőstény zsiráf.

Zsiráfborjú született

Zsiráfborjú született ma hajnalban a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény-és Vadasparkban.

Újabb zsiráfbébi született

A Fővárosi Állat- és Növénykert új jövevénye - ahogyan a zsiráfoknál szokás - néhány órával a világra jövetele után már ...