150 MW-os napenergia-projektet fejlesztenek Angolában

Hír

írta: ecolounge
2023/12/06

A Masdar néven ismert Abu Dhabi Future Energy Company 150 megawattos napenergia-projektet tervez Angolában, amely 90 ezer otthon megújuló energiával való ellátását és a gazdasági növekedés, köztük a munkahelyteremtés támogatását szolgálja - jelentette szombaton a WAM állami hírügynökség.

A bejelentésre az Egyesült Arab Emírségek által rendezett COP28 klímacsúcson került sor. Az angolai energia- és vízügyi minisztérium és az Öböl-menti állam tiszta energiát fejlesztő Masdar koncessziós megállapodást írt alá a dél-angolai Quipungo régióban megvalósítandó földi napenergia-projekt megépítésére és működtetésére. A várható költségekről nem közöltek részleteket. A projekt része a Masdar által idén tett szélesebb körű kötelezettségvállalásnak, amely szerint 5 gigawattnyi (GW) megújulóenergia-projekteket fog megvalósítani Angolában, Ugandában és Zambiában.

"Afrikában megvan minden ahhoz, hogy a világ megújuló energiával foglalkozó erőművévé váljon" - mondta a közleményben Sultan Al Jaber, a COP28 elnöke. "Az Egyesült Arab Emírségek vállvetve kiáll afrikai barátaink mellett, miközben ezen a COP-on, a cselekvés és a COP mindenki számára igazságos energetikai átmenet biztosítására törekszünk."

Angola 2025-re mintegy 60%-ra kívánja növelni az ország villamosítását; jelenleg a lakosságnak kevesebb mint fele fér hozzá az elektromos áramhoz - áll a közleményben.


Forrás: Reuters
Kép forrása: Pexels, Szerző: joao Guerreiro

 

forrás: Reuters

A rovat új hírei

Hasonló