Egy új jelentés szerint Európa ugyanannyi napelemet halmoz fel, mint amennyit telepített

Hír

írta: ecolounge
2023/09/28

A Rystad Energy Freedom from Fossil Fuels című jelentése szerint az Európai Unióban 40 gigawattnyi (GW) napelemet tárolnak raktárakban, ami megegyezik a 27 országból álló blokkban 2022-ben telepített mennyiséggel. Ha ezeket a paneleket telepítenék, hét milliárd köbméter (bcm) fosszilis gázt tudnának helyettesíteni, ami az év végére 15 bcm-re nőne, mivel a Rystad Energy előrejelzése szerint a tárolt panelek száma 100 GW-ra nőne.

Az energiakutató vállalat számára ez azt bizonyítja, hogy a napenergia telepítése előtt "jelentős szűk keresztmetszetek és akadályok" állnak.

"Az európai országoknak bővíteniük kell a napelem-szerelők képzési programjait, kezelniük kell a hálózati szűk keresztmetszeteket és egyszerűsíteniük kell a bürokratikus folyamatokat, hogy a napelemek a lehető leggyorsabban kerüljenek ki a raktárakból és kerüljenek fel az otthonok és vállalkozások tetejére" - mondta Tara Connolly, a Beyond Fossil Fuels kampányfelelőse egy nyilatkozatban.  "Ennek kellene lennie a legfőbb prioritásnak a kormányok számára Európa-szerte, amelyek megpróbálják csökkenteni a kibocsátást és gyorsan leválasztani Európát a gázról" - tette hozzá.

Az EU megfogadta, hogy az évszázad közepére szén-dioxid-semlegessé válik, és Oroszország ukrajnai háborúja miatt felgyorsítja az energiadiverzifikációt a fosszilis tüzelőanyagoktól. Az Ukrajnával szembeni agressziója előtt Moszkva biztosította az EU földgázimportjának 40%-át, valamint a kőolajimport mintegy negyedét és a szénszállítások 70%-át. A blokk azonban azóta embargót vezetett be az orosz kőolaj és szén nagy részére, miközben az orosz gáz importját drasztikusan csökkentette, és alternatív szállítók felé fordult.

Az Oroszországtól való energiafüggőség és Moszkva fegyverként való fellépése - az Északi Áramlat gázvezetékeken keresztül Nyugat-Európába irányuló gázszállítások leállítása - arra késztette az EU-t, hogy 2030-ra megduplázza a megújuló energiaforrások felhasználására vonatkozó célkitűzését 42,5%-ra, és a tagállamokat arra ösztönözte, hogy csökkentsék az ilyen projektek bürokráciáját.


Kép forrása: Pexels

forrás: Euronews

A rovat új hírei

Hasonló