Miért használnak egyre többen napenergiát?

Hír

2021/01/19

Az ingyen energia és a környezettudatosság logikus válasz lenne a fenti kérdésre, de tudja, hogy a Nap erejében sokkal több rejlik ennél? A napenergia felhasználása sokkal több területen hasznos: nézzünk meg ezek közül néhányat!

A világ minden tájékán évezredek óta használják a Nap melegét vagy sugarait fűtésre, aszalásra szárításra, sőt bizonyos helyeken még fegyverként is. Azonban az, hogy hogyan lehetséges a napsugárzást elektromos árammá megfelelő hatékonysággal alakítani, csak az elmúlt pár évtizedben lett világos a kutatók számára. Azóta egyre többen használnak napenergiát fűtésre és áramtermelésre. De vajon mi okozza a napelemek töretlen sikerét, illetve mi eredményezte a napelemek világhódító útját?

6 ok, miért használnak egyre többen napenergiát


1. Környezettudatosság

Az elképesztő mennyiségben kibocsátott szén-dioxid miatt kialakult klímaváltozás mára már nem csak egy tankönyvi példa, hanem mi is megtapasztalhatjuk annak hatását a mindennapjaink során, például az egyre enyhébb telek, emelkedő tengerszintek formájában A Nap energiája ezzel szemben tiszta energiának számít, aminek előállítása közben nem keletkeznek a környezetre ártalmas anyagok.

Éves szinten jelentős mértékben csökkentheted a háztartásod ökológiai lábnyomát, ha családod elektromos energiaigényét részben vagy egészben a Nap energiájának a segítségével fedezed. Ha eleinte kicsit szkeptikusan állsz a dologhoz, hogy mennyire is hatékony egy ilyen rendszer, nyugodtan próbáld ki, mielőtt belevágnál egy napelemes rendszer kiépítésébe. Próbálj meg üres sörösdobozokból napkollektort építeni! Ha egy házi körülmények között készített szerkezet beválik, akkor elhiheted, mennyivel nagyobb hatásfokon tud egy professzionálisan gyártott napelem vagy napkollektor működni.

A napelemek hatékonyságára sok nagyváros vezetői is rájöttek, így egyre több helyen gombamód szaporodnak a napelemek a házak tetején, parkokban, ezzel csillapítva a nagyvárosok energiaszükségletét.

 

2. Állami támogatás

Európa számos országa hatalmas lépéseket tesz meg azért, hogy a háztartásait energetikai szempontból korszerűsítse, és állampolgárait a környezettudatosabb döntésekre ösztönözze.

Magyarország mindig is a zöld energia, ezen belül a napenergia mellett állt: míg 2010-ben hazánk napenergiatermelése 2 MW- volt, addig 2019-re már 1277 MW. A napos órák számának növekedése miatt 2020-ban már volt olyan nap, amikor az ország energiafogyasztásának több, mint 20%-át a napelemek adták.

E fejlődés miatt az állam jelentősen támogatja a háztartások energetikai korszerűsítését, amely természetesen magában foglalja a napelemek beépítésére vonatkozó támogatást. Emellett azon is dolgozik, hogy még több embert ösztönözzön az ilyen rendszerek beépítésére.

A CSOK és a nemrég bejelentett otthonfelújítási és lakhatási támogatások miatt a szakemberek az elkövetkező pár évben az építőipar fellendülését jósolják, amely során egyre több családnak lesz lehetősége napelemekkel, napkollektorokkal felszerelni az otthonaikat.

A napelemes rendszerek állami támogatása, további napelem pályázatok kiírása elengedhetetlen ahhoz, hogy azok szélesebb körben tudjanak elterjedni, ezáltal csökkentve Magyarország éves károsanyag-kibocsátását.

 

3. Költségcsökkentés

Az emberek többsége számára, amikor napelemes rendszer kiépítésén gondolkodnak, a fő szempont, hogy mennyivel kevesebbet kell majd a villanyszámlára költeni. Egy átlagos magyar háztartás villanyszámlája körülbelül 10 ezer forint körül mozog. Elsőre havi 10 ezer forint megtakarítás a napelemes rendszerek akár milliós költségéhez képest elenyészőnek tűnik, azonban ez valójában sokkal nagyobb megtakarítást jelent!

Az elektromos árammal ugyanis fűteni is lehet, akár kiegészítő megoldásként az átmeneti időszakokban, akár a teljes fűtésrendszer átalakításával. Így a Nap télen is meleget adhat az általa megtermelt elektromos áram segítségével. Ha a napelemes rendszer több energiát generál, mint amit a háztartás fel tud használni, akkor a többletenergiát akár értékesíteni is lehet.

Azonban érdemes azt leszögezni, hogy napelemes rendszerek megfelelő működése és költséghatékonysága csak akkor biztosított, ha egy előzetes felmérés után a megfelelő napelemet választottad, és azt tökéletesen telepítették. Ezért nem érdemes olcsó napelemekkel kísérletezni: igaz, hogy a neves márkák drágábbak, de cserébe sokkal tartósabbak, megbízhatóak, és nagyobb hatékonysággal működnek, mint olcsóbb társaik. Ebből adódóan nem ajánljuk, hogy házilag, egyénileg kezdj neki a napelemes rendszer kiépítésének.

 

4. Egyre olcsóbb és megbízhatóbb a technológia

Arra, hogy a Nap sugarait valamilyen úton elektromos árammá lehet alakítani, már az 1800-as évek derekán rájöttek, de ezt a felismerést csak jóval később, a következő évszázadban követte a tömeggyártás. Az 1970-es években gyártott napelemek és napkollektorok jóval kisebb hatásfokkal működtek, mint a mostani társaik, ehhez társult még egy borsos árcédula, így csak kevés ember engedhette meg magának.

Mára már szerencsére ez máshogy van. Míg az egységnyi előállított energia ára 1970-ben megközelítette az 150 dollárt, addig ez mára alig több, mint 60 cent, ami 250-szeres áresést jelent.

Az ár csökkenése mellett a napelemek és napkollektorok hatékonysága exponenciálisan növekedett a technika felfedezése óta. Egy-egy borongósabb, esős, felhős nap már nem jelenti azt, hogy aznapra a háztartás áram nélkül marad, a manapság gyártott napelemek nagy hatékonysággal tudnak működni ilyen időben is. A technikai fejlődés itt nem évtizedekben, hanem években mérhető: a 2020-ban gyártott napelemek sokkal hatékonyabban működnek, mint a pár évvel ez előtt készült darabok.

5. Befektetés

Sokak szemében jó befektetésnek tűnik napelemekkel felszerelni az otthonát, hiszen az ingatlanba invesztált összeg emeli a ház értékét, ha később eladásra kerülne a sor. Emellett sokkal vonzóbbá is teszi a házat, ha az napelemmel van felszerelve, hiszen a potenciális vevőnek imponálóan hathat a környezettudatossági és az ökológiai szempontok, másfelől leggyakrabban a vevő szeme előtt is a kisebb fenntartási és rezsiköltségek fognak a lebegni.

Van jó hír azoknak is, akik egy költözés során sem szeretnének megválni a jól bevált napelemes rendszerüktől, hiszen a napelemeket úgy, ahogy azokat felszerelték, el is lehet távolítani a tetőről, majd a kívánt új helyen bármi probléma nélkül felszerelni. Tehát igazából a napelemes rendszert csak egyszer kell megvenned, és akár évtizedekig is használhatod.

 

6. Önfenntartás

Manapság egyre többen gondolják azt, hogy az emberiség mostani helyzete tarthatatlan, és pusztulásra van ítélve. A termőföldek kihasználása a végsőkig, a társadalom végtelen pazarlása hosszú távon nem folytatható. Emiatt több és több ember szeretne visszatalálni a természethez, és olyan, önfenntartó életvitelt folytatni, mint a korábbi generációk. A különböző fenntartható ökofalukban a Nap energiáját használják áramtermelésre, fűtésre és melegvíz előállítására, sőt a Nap sugarainak segítségével tartósítanak, vagy sterilizálnak dolgokat.

A napenergia az önfenntartó élet záloga, hiszen a Nap kiapadhatatlan energiával látja el a Földet. Olyannyira megbízható és stabil, hogy sok afrikai állam is kezdi kiaknázni ezen lehetőséget. A NASA már évtizedek óta használ napelemeket a Nemzetközi Űrállomáson, és így oldják meg a különböző műholdak és távcsövek energiaellátását is. Egyesek kutatók az űrutazás jövőjét a napenergiával működő űrhajókban látják.

A jövő generáció életkörülményei nagyban függ a mi, jelenkori döntéseinktől, és sokan a napenergiában látják a jövő energiaforrását.


Képek forrása: pixabay.com / Imtsimon; 2. pixabay.com / Ulrik Leone; 3. pexels.com / Vivint Solar.

forrás: Sisolar

A rovat új hírei

Hasonló

Az űrből jön majd a napenergia?

A jövőben akár az űrből is érkezhet a napenergia, miután amerikai tudósok napenergiát gyűjtő és továbbító űrbéli panelt ...