A hidrogéntechnológia a jövő? - a Hidrogén Tanács technológia terjedését szorgalmazza

Hír

írta: ecolounge
2017/02/02


A hidrogénalapú technológiák szélesebb körű alkalmazását sürgetik energetikai, közlekedési és ipari világcégek, az általuk alapított Hidrogén Tanács szerint a hidrogén energiaforrásként való felhasználása a globális klímavédelmi célok sikeréhez is hozzájárulhat.

A Hidrogén Tanácsban jelenleg a Toyota, az Air Liquide, az Alstom, az Anglo American, a BMW GROUP, a Daimler, az ENGIE, a Honda, a Hyundai Motor, a Kawasaki, a Royal Dutch Shell, a The Linde Group és a Total vesz részt, két társelnök irányítása alatt, akiket más-más földrészről és ipari szektorból jelölnek ki.

A testület első, Davosban tartott ülésén idén januárban elkötelezte magát a 2015-ös Párizsi Egyezményben vállalt klímavédelmi célok mellett, egyúttal ígértet tett a hidrogénnal kapcsolatos befektetések növelésére. Angol nyelvű tanulmányuk megtekinthető ezen a linken.

A testület tagjai jelenleg közel másfél milliárd eurót fektetnek évente a hidrogéntechnológiák fejlesztésébe, népszerűsítésébe. A tanács álláspontja, hogy a hidrogén sokoldalú és tiszta energiahordozó, mivel alkalmazása a felhasználás helyén nem jár széndioxid-kibocsátással, az erre épülő alkalmazások ráadásul sokat fejlődtek az utóbbi években és széles körben elérhetőek. A hidrogénalapú technológia segíthet a széndioxid-kibocsátás mérséklésében, ami nem csak a közlekedésben, hanem más iparágakban is fontos szempont, ezért a Hidrogén Tanács szerint a hidrogén a jövő kulcsfontosságú energiaforrása lehet.

A testület szakértői segítséget nyújt a hidrogénben rejlő lehetőségek megismertetésében és népszerűsítésében, egyúttal szorgalmazza a kormányok, nagyvállalatok, nemzetközi szervezetek és civil kezdeményezések összefogását annak érdekében, hogy kiterjedt töltőhálózatok épüljenek a városok hidrogénellátása érdekében, fejlődjön hidrogéntechnológia és új stratégiák szülessenek annak felhasználására.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai