A Toyota külön részleget hoz létre az elektromos járművek fejlesztésére, de eközben a hidrogén-üzemanyagcellás technológiát is erősíti

Hír

írta: ecolounge
2016/12/12

A konszern keretein belül önállóan működő részleget hoz létre a Toyota Motor Corp. az elektromos járműtechnológia fejlesztésére.

A Toyota az elmúlt húsz évben már több, mint kilenc millió hibrid, azaz részben elektromos hajtású autót értékesített és tervei szerint 2020-ra éves eladásainak már több, mint 50 százaléka hibrid meghajtású modell lesz. A Toyota idei teljes értékesítési terve meghaladja a tízmillió autót. A tisztán elektromos járműtechnológiai fejlesztésekre létesülő új Toyota részleg már most decemberben megkezdi működését.

A Toyota "egyszerre több vasat tart a tűzben" és egyaránt foglalkozik hibrid, tölthető (plug-in) hibrid, tisztán elektromos, valamint üzemanyagcellás hajtáslánc-technológia fejlesztésével annak kikísérletezésére, hogy végül melyik "zöld technológia" hozza meg a valódi áttörést a jövő közlekedésében.

Az első sorozatgyártású hidrogén-üzemanyagcellás személygépkocsi, a Mirai megalkotójaként a Toyota kísérleti projektet indít a zéró károsanyag-kibocsátású technológia közúti fuvarozásban való alkalmazhatóságának a vizsgálatára is. A Kaliforniában induló megvalósíthatósági tanulmány a kamionokra méretezett üzemanyagcellás hajtáslánc gazdaságos és praktikus üzemeltetésének lehetőségeit vizsgálja. Az elektromos járművekkel ellentétben az üzemanyagcellás járművek hatótávja nem marad el a benzin és dízel üzemű járművekétől és tankolásuk, azaz hidrogénnel való feltöltésük sem igényel több időt. A közúti fuvarozásban nagy valószínűséggel a zéró károsanyag-kibocsátású hidrogén-üzemanyagcellás kamionok jelenthetik a leginkább alkalmazható környezetbarát megoldást.


Kép forrása: Toyota press

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló