A Nap hőjét használja fel ez a környezetbarát sütő

Magazin

írta: ecolounge
2017/05/07

Működése egyszerű, nem kell hozzá tüzelőanyag, de még elektromos energia sem. És bár nem napelemmel működik, mégis a Nap fényének energiáját hasznosítja.

Csak ki kell nyitni, behelyezni az ételt, majd a Nap felé fordítani, és így kevesebb mint fél óra alatt el is készülnek a fogások. - Ennyire egyszerű lehet a kezelése annak a mobilgrillezőnek, melyet a hazai forgalmazó a környezetbarát sütők új mércéjeként jellemez weboldalán.

Az eszköz működése talán leginkább a napkollektoréhoz hasonlít, hiszen a Nap hőenergiáját hasznosítja. A "lelke" egy ún. boroszilikát üvegből készülő vákuumcső (ebbe megy az étel), mely, amellet hogy szinte tökéletes szigetelőként működik, rendkívül tartós is.

Az ilyen boroszilikát üvegekből szokták ugyanis készíteni azokat a hőálló főzőedényeket, villanykörtéket, laboratóriumi eszközöket, (sőt, még fényszórókat is), melyeknek jól kell tűrniük a hőmérséklet változásokat, de még a kémiai korróziót is. (Nem véletlen, hogy a magyarországi forgalmazó 2 éves korlátozott garanciát vállal a csőre).

A Nap fényéből nyert hőenergia percek alatt tűzforróra melegíti a cső belsejét, elérve akár a 291 Celsius fokos hőmérsékletet is! Így akár fél óra elégséges is ahhoz, hogy két fő számára elkészüljenek a sült-, párolt-, vagy épp főzött finomságok, melyekhez még recepteket is találunk a kütyü weboldalán.

A grillező remekül szigetelő vákuumcsövének óriási előnye az, hogy miközben belsejében kavarog a forróság, külső felülete végig hideg marad, ami egy gyerkőcökkel teli kertimulatságon, vagy kiránduláson cseppet sem elhanyagolható.

A ketyerét több kiszerelésben is forgalmazza a hazai disztribútor, a "sport" változat - ahogyan azt a neve is mutatja - a rendkívüli mobilitása miatt kempingezők, túrázók számára is remek választás lehet, hiszen súlya mindössze 3.2 kilogramm, hosszúsága pedig csupán 61 cm. (Ennek a vákuumcsövébe 1.4 kg ételt lehet egyidejűleg elhelyezni).

És hogy a környezetbarát működés még némi zöld marketinggel is meg legyen támogatva, a gyártó vállalja, hogy minden egyes eladott mobilsütő után 20 fát  elültet.

Mi mást is mondhatnánk erre, mint hogy cool! :)

 

forrás: solargrill.hu, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló