IKEA Space10: Termoelektromos asztallap

Magazin

írta: ecolounge
2016/01/03

El tudjuk képzelni, hogy egyenest a reggeli kávénk hőjével töltjük fel a telefonunkat? Az ötlet talán elsőre kissé merésznek tűnik, azonban Sergey Komadenkov és Vihanga Gore, a koppenhágai Institute of Interaction Design (Interakciós Dizájn Intézet) tanulói nem riadnak vissza a sci-fi-szerű elképzelésektől. Heat Harvest (Hőszüret) elnevezésű koncpeciójuk az IKEA két hetes, Space10 nevű innovációs workshopján debütált.

Termoelektromos vezetéknélküli töltés: Az alapelv nem új, hiszen hőből lehet elektromosságot generálni.
- Két, különböző tárgyat képzeltünk el, melybe be lehet építeni ezt a technológiát - mondta Vihanga. Az egyik volna az asztallap, mely képes kivonni a hőt a rákerülő, forró edényekből, legyen az egy levessel teli fazék vagy a tűzhelyről épp levett serpenyő. A másik a TV-doboz alá vagy bármilyen, hőt kibocsátó adapterre helyezhető párnácska lenne.

Hőelektromosság alatt hőmérséklet-különbség vagy -változás hatására létrejövő elektromos feszültséget értünk. Lehetséges homogén vagy kristályos anyagban, de különböző anyagok érintkezésénél erőteljesebb a jelenség. A Seebeck-, Peltier-, Thomson-hatás ezzel kapcsolatos jelenségek, melyekről bővebben itt olvashat.

Rendszerint nem is gondolunk arra, hogy a mellékesen keletkező hő is energiaforrás lehet. Amellett viszont, hogy törekszünk az energiatakarékosságra, fel is használhatjuk ezt a felesleges energiát. Egy átlagos laptop például körülbelül 40 watt elektromosságot fogyaszt óránként mérsékelt használat mellett, és körülbelül ennek megfelelő mennyiségű hőt termel. Kár lenne veszni hagyni ezt az erőforrást.

Bár a találmányt még meg is kell valósítani, a projekt oldala szerint talán erre már nem is kell olyan sokáig várnunk, hiszen a szerkezet a fizika alapvető törvényeit használná, vagyis azt, hogy két felület közötti hőmérsékletkülönbségből villamosenergiát lehet termelni. Emellett azt mondják, a nanotechnológia legújabb fejlesztései még könnyebbé tehetik a hő villamos energiává való alakításának folyamatát. Kíváncsian várjuk az eredményt.

Múlt év novemberében nyitotta meg kapuit az IKEA és a Rebel Agency által létrehozott  külső innovációs labor Koppenhágában. A Space10 műhely küldetése, hogy - többek közt kiállítások, workshopok keretében - a mindennapok számára nyújtson innovatív, fenntarthatóbb megoldásokat, melyek aztán idővel valószínűleg az IKEA áruházaiban is megjelennek majd. Az első Space10 kiállítás a The Fresh Living Lab, ahol feltörekvő designerek olyan használati tárgy prototípusai kerültek bemutatásra, mint ez a termoelektromos asztal koncepció is.


Kép forrása: space10.io

 

forrás: core77.com, space10.io, hypeandhyper.com

A rovat új hírei

Hasonló