A napelemfarmok melegítik a környezetüket - A felfedezés befolyásolhatja azt, hogy a jövőben hol épülnek majd nagyléptékű naperőművek

Hír

írta: ecolounge
2016/12/13

Ez a felfedezés ellentmond a korábbi feltételezéseknek, miszerint a napelemfarmok hűtenék a környezetüket azáltal, hogy elnyelik a nap hőjének egy részét.

Világszerte egyre nagyobb napalemefarmok épülnek, az új rekorder például nemrégiben állt üzembe, ahogy arról hírt adtunk. A naperőműveknek nagy szerepük van a fenntartható energiatermelésben, de nemrég kiderült, hogy nemcsak előnyeik vannak. Mitchell A. Pavao-Zuckerman, a Marylandi Egyetem adjunktusa és az Arizonai, a Madison-Wisconsin-i Egyetem, valamint a Nevada Center of Excellence kutatói azt találták, hogy a nagyméretű napelemfarmok melegítve környezetüket, un. naphőszigeteket hoznak létre, amilyeneket az ipari területek és a városok környékén lehet találni - igaz, azoknál kisebb mértékben, és mindössze maximum 30,5 méter távolságon. A hősziget a természetes környezet és a hőt leadó közeg - jelen esetben a napelemfarmok - hőmérséklete közötti különbség.

A felfedezés ellentmond a korábbi feltételezéseknek, miszerint a napfarmok hűtenék a környezetüket azáltal, hogy elnyelik a nap hőjének egy részét.

A méréseket Arizonában végezték három, különböző típusú területen: a természetes, sivatagi ökoszisztémában; egy parkolóban és annak környékén; valamint egy napelemfarmon. A napelemfarmon a hőmérséklet 3-4 fokkal magasabb volt a környékbelinél. A felfedezés azért fontos, mert befolyásolhatja azt, hogy a jövőben hol épülnek majd nagyléptékű napelemfarmok, naperőművek, ez pedig természetesen a költségekre is hatással lehet.

 

forrás: phys.org

A rovat új hírei

Hasonló