A 8 legnagyobb napelemfarm

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/12/21

A világ energiaigénye napról napra nő. Immáron a "hogyan?" a legfontosabb kérdés, hiszen nem mindegy, hogy az emberiség saját energiaszükségletét szén égetésével, vagy megújuló energiák hasznosításával termeli meg. Szerencsére a környezettudatos gondolkodás egyre nagyobb teret nyer, a napenergia kiaknázása lassacskán természetessé válik, persze csak azokban az országokban, ahol az ökologikus gondolkodás mellett a szükséges feltételek is biztosítottak (gondolunk elsősorban a magas napsütéses órák számára).

Elöljáróban fontos megjegyeznünk: Egyrészt a listánk nem időtálló, mivel nagy általánosságban ezeket a fotovoltaikus parkokat több fázisban bővítik, ezért könnyen előfordulhat, hogy egy-egy, teljesítményükben jelenleg még lemaradónak számító naptelep holnapra már az élmezőnyhöz fog tartozni, vagy akár át is veszi a vezetést (van erre példa cikkünkben is). Másrészt listánkat úgy állítottuk össze, hogy az ne tartalmazza a speciálisabb, így pl. az olvadt-só kollektoros és naptoronnyal (CSP) kombinált erőműveket, hiszen azok egy másik technológiát képviselnek (ilyen megoldásokat mutattunk be például itt és itt).

8. Arnedo - Spanyolország
Spanyolországról tudni kell, hogy az egyik legnagyobb napenergia-felhasználó és a világ 4. legnagyobb napenergia technológia gyártója. Köszönhetően a napsütéses órák magas számának (Európában az egyik legkiemelkedőbb) és a kormányzat környezettudatos gondolkodásmódjának, területén jelenleg már több tucatnyi naphőerőmű és fotovoltaikus napelempark üzemel. Nem véletlen tehát hogy listánkon két spanyolországi napenergia telep is szerepel.  Egy kitekintés a "rokontechnológiára": 2010 óta Spanyolország a világ vezető szállítója a koncentrált napenergia technológiának (CSP), azaz a naptorony alapú erőművek többsége ott kerül legyártásra.
Az Arnedo 34 MW-os teljesítménnyel rendelkezik, éves szinten átlagosan 49 GWh (gigawattóra) elektromos áramot termel, így nagyjából 11 000 háztartást képes zöld energiával ellátni. A 0,7 km2-es területen elhelyezkedő napelemtelepet 172 000 db, egyenként 200 W teljesítményű panel alkotja. A projekt átszámítva 56 milliárd forintból valósult meg.

7. Waldopenz - Németország
Németországban is több napelemparkot találunk. Érdekességük, hogy ezek nagyrészt spanyolországi importból származnak (Spanyolország napenergia technológiájának 80%-át Németországi exportra gyártja). A Waldopenz egy katonai repülőtéren épült fel, Leipzigtől keletre. Az 52 MW-os erőmű 703 000 napelem modulból áll, amelyek éves össztermelése 52 GWh. 2008-ig ez számított a világ legnagyobb vékonyfilm-alapú fotovoltaikus parkjának. A telep 41 milliárd forintnak megfelelő összegből valósult meg.

6. Moura - Portugália
Portugália a megújuló energiák fejlődő piacának fontos szereplője. Amellett hogy területén számos napelempark található, a Mourában épült telepet - listánkon betöltött helyezésén kívül - azért is fontos megemlíteni, mert építését "házon belül", saját technológiával valósították meg (gyártója az Acciona, S.A. spanyol konglomerátum).
A naptelepet Alentejo-ban, Európa legnaposabb régiójában építették ki. A 376 000 napelemből álló farm teljesítménye 62 MW. A körülbelül 78,5 milliárd forintnak megfelelő beruházás 2010-re készült el.5. Olmedilla - Spanyolország
Ugorjunk vissza Spanyolországba, ahol a világ 6. legnagyobb napelemfarmja található. A 15 hónap alatt létrehozott, 270 000 napelemből álló park éves szinten 87 GWh termelésével átlagosan 40 000 háztartás energiaellátását biztosítja. A beruházás teljes költsége - átszámítva - elérte a 135 milliárd forintot.

4. Sarnia - USA
Az utóbbi években igen sok zöldenergia beruházás indult el az Egyesült Államok területén is. Ilyen például a Sarnia, amely 2010 év végéig még a világ legnagyobb naptelepének számított (amíg dobogós helyétől meg nem fosztotta a lentebb található Agua Caliente). A 97 MW teljesítményű naptelep 1,3 millió darab vékonyfilm panelt tartalmaz, amelyek együttesen éves szinten átlagosan 120 GWh energiát termelnek (ezzel nagyjából 39 000 tonna széndioxid kibocsátásától óvja meg bolygónkat a naptelep). A beruházás összértéke átszámítva 103 milliárd forint, generálkivitelezője pedig ugyanaz a First Solar vállalat, amely listánk első helyezettjét, a Topaz-t is megalkotta.3. Huanghe Hydropower erőmű - Kína
Téves képet alkot Kínáról az, aki úgy hiszi, hogy a megújuló energiák kiaknázást az ottani kormány elvetné. Bár a széntüzelés visszaszorítása érdekében a nukleárisenergia felhasználás erősítését tűzték ki célul a kínai döntéshozók (erről a speciális helyzetről itt írtunk), természetesen üzemelnek és épülnek is napenergia parkok az ország egész területén.
Az 5,64 km2-es régióban kiépített, 200 MW-os Huanghe Hydropower átlagosan 317 GWh energiát termel éves szinten. Az építkezés 2009-ben vette kezdetét, a telep 2011-ben kezdte meg működését.

2. Agua Caliente - USA
Ennek a beruházásnak a kivitelezője ugyancsak a First Solar. A 2014 áprilisában készre jelentett naptelep átszámítva összesen 464 milliárd forintba került. Névleges teljesítménye 290 MW, jelenlegi 626 Gwh éves termelése pedig várhatóan növekedni fog a jövőben, mivel az üzemeltető célja, hogy a park bővítésével elérésre kerüljön a 397 MW-os teljesítmény.1. Topaz - USA

Elértünk listánk első helyezettjéhez, egyúttal a már említett First Solar vállalat jelenlegi zászlóshajójához, amelyet nemrég itt is bemutattunk. A 9,5 négyzetmérföldes (24,6 négyzetkilométer) területen 9 millió nappanel került elhelyezésre, amelyek összesen 550 MW névleges teljesítménnyel rendelkeznek. A 645 milliárd forintnak megfelelő beruházás 2014-ben végső szakaszához érkezett, a kivitelező november 24-én jelentette készre a projektet. Az erőmű nagyjából 160 000 átlagos Kaliforniai otthont képes ellátni elektromos árammal.


Kép forrása:“Broken Hill” napelem-farm, forrás: Wikipedia, szerző: Jeremy Buckingham


forrás: wikipedia.org, solarinsure.com

A rovat új hírei

Hasonló

Erőmű az űrben

Hatalmas, napelemes erőművet építene Kína az űrben - ez lenne az emberiség eddigi legnagyobb földöntúli beruházása.