Startolt a világ legnagyobb naperőműve: 2,5 millió fotovoltaikus panel alkotja, kapacitása 648 megawatt!

Hír

írta: ecolounge
2016/12/04

A legnagyobb naperőművel immáron India büszkélkedhet, és ha minden a tervek szerint halad, a dél-ázsiai ország az Egyesült Államok és Kína után a világ harmadik legnagyobb napelempiaca lesz az elkövetkezendő években. Sőt, az indiai kormány grandiózus terveit tekintve még az is elképzelhető, hogy 10 éven belül átveszi az abszolút vezető szerepet.

Az új erőmű Dél-Indiában, a Tamulnádibeli Kamuthiban található. 10 négyzetkilométernyi területén 2,5 millió fotovoltaikus panel került elhelyezésre (valamint 576 inverter és 154 transzformátorállomás, mindezt pedig 6.000 kilométernyi kábelezés köti össze!). A komplexum 648 megawattos kapacitásával megelőzi az eddigi rekordert, a kaliforniai Topaz napelemfarmot, melynek kapacitása 550 MW. A becslések szerint körülbelül 150 000 otthon zöld-energiaellátását biztosítja majd. (Ezt egyébként erősen alulbecsült értéknek tekintjük, kiindulva abból, hogy a kisebb léptékű Topaz-ra is 160.000 háztartást kalkulált a beruházója, mégpedig amerikait, és mint tudjuk, az USA-ban található háztartások az elektromos energia fogyasztás terén "csúcsfogyasztónak" tekinthetőek. Úgyhogy szerintünk lesz az 200.000 háztartás is.)

Építési költsége 679 millió dollár volt, és mindössze 8 hónap alatt készült el, az Adani Group tőkebefektetésével. A napelemek rendszeres tisztítását automatizált rendszer végzi, melyet a napelemek töltenek (ilyen rendszerrel elsőként Izrael rukkolt elő 2014-ben, a lenti vidóban láthatóak is síneken közlekedő eszközök).

A projekttel India belépett a legalább 10 megawattnyi napelemkapacitással rendelkező országok kicsiny klubjába.

Az ország egyébként azt a nem kis célt tűzte maga elé, hogy 2030-ra energiaellátásának 40%-át megújuló forrásokból fedezi. Ennek egyik fő állomásaként 2022-ig 20 gigawattnyi napelemkapacitást szerelnének fel, ezzel 60 millió otthont látva el árammal, és nem mellesleg nagyban hozzásegítve az országot a légszennyezés csökkentéséhez. Ennek érdekében például, a mostani egységen kívül a következő 7 évben egy még ennél is nagyobb, 4 gigawattos erőmű felépítését tervezik.

Ha minden a tervek szerint halad, az USA és Kína után India a világ harmadik legnagyobb napelempiaca lesz az elkövetkezendő években.

 

forrás: aljazeera.com, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló

A napenergiáé lehet a jövő

A napenergia 2050-re a világ energiatermelésének elsődleges forrásává válhat, köszönhetően a berendezések gyorsan csökkenő ...