A megújuló energia olcsóbb a szénnél?

Hír

írta: Kiss Gábor
2020/09/16


2010 óta a fotovoltaikus napelemprojektek költségei 82%-kal csökkentek. A kormányok elképzelései megoszlanak arról, hogy a gazdasági fellendülést „zöld növekedési irányelvekkel" támogassák (ebbe beleértendőek a megújuló energiákba történő beruházások is).

Úgy tűnik, a legújabb megújuló energia projektek még a legolcsóbb szénerőműveknél is olcsóbbak a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint, mely 17 000 megújuló energiával kapcsolatos projekt és több mint 10 000, 2019-ben aláírt villamosenergia-ügylet adatait gyűjtötte össze. Az IRENA grafikák és táblázatok sorozatában mutatja be, hogy a megújuló energiák költségei folyamatosan csökkennek. Előrejelzéseik szerint a tendencia a szén teljes kivonását könnyítheti meg.

A megújuló energia költségei bámulatos csökkenést mutatnak: 2010 és 2019 között a nagy, közüzemi fotovoltaikus napelemprojektek (mely az energiát közvetlenül villamosenergiává alakítja) költsége 82%-kal csökkent. Ugyanebben az időszakban a napenergia másik fő típusa, a koncentrált napenergia (amely tükröket vagy lencséket használ a hőtermeléshez) költsége 47%-kal csökkent. A szélenergia költségeinek csökkenése szintén jelentős: 39% a szárazföldi szélre és 29% a tengerre. A költségek számos okból csökkentek: időközben javult a technológia, a gyártástechnika, a fejlesztő cégek pedig egyre nagyobb tapasztalattal rendelkeznek.

Búcsút vehetünk a fosszilis üzemanyagoktól?

 

Nem egészen. Hogy mit jelentenek a megújuló energiaforrások csökkenő árai a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben, az javarészt a kormányok által jelenleg meghozott döntéseken múlik. A körülmények arra ösztönzik a nemzeteket világszerte, hogy vegyék fontolóra a „zöld növekedést” a gazdaság ösztönzésének egyik módjaként.

A fosszilis tüzelőanyagokba történő beruházások 30%-kal csökkentek a járvány idején. A válság előtt még mindig nőttek (átlagosan 2%-kal).

Bár a megújuló energiaforrások fokozatosan terjednek, mégis az energiatermelés kevesebb, mint felét teszik ki. "Az energiaátmenet során fontos fordulóponthoz jutottunk" - mondja Francesco La Camera, az IRENA főigazgatója.


Kép forrása: pexels.com / Kelly Lacy; 2. pexels.com / Kervin Edward Lara

forrás: weforum.org

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai