Fogyasztó- és klímabarát energiastratégián dolgozik az innovációs tárca

Hír

írta: MTI
2019/03/08

Fogyasztó- és klímabarát energiastratégián dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), kiemelt cél, hogy az energiaszektor hozzájáruljon a fenntartható, minőségi gazdasági növekedéshez - mondta Kaderják Péter, a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára az Infrastruktúra Szövetség szakmai napján szerdán Budapesten.


A vezetékes infrastruktúrák jövőjéről és fenntartható fejlesztésükről rendezett megbeszélésen az államtitkár hangsúlyozta: az új nemzeti energiastratégia koncepciója szerint tiszta, okos és megfizethető energiaszolgáltatásokat kell biztosítani a fogyasztóknak. Ennek eléréséhez négy fő programpontot fogalmaztak meg: a fogyasztók központi szerepét, az energiaellátás biztonságának további erősítését, az energiaszektor klímabarát átalakítását, valamint gazdaságfejlesztési jelentőségű innovációs lehetőségek kihasználását.

Kaderják Péter jelezte: az ITM egyrészt a jogszabályok alakításával, másrészt konkrét programok, projektek megvalósításának támogatásával is segíteni szeretné a célok elérését.

Az államtitkár a fogyasztóközpontúság részleteinél egyebek mellett a fenntartható rezsiköltségek biztosítását, a párhuzamosan futó energetikai infrastruktúrák felülvizsgálatát, a takarékos hálózatfejlesztést és -üzemeltetést, valamint az okos energetikai megoldások és a decentralizált termelési lehetőségek alkalmazását említette.

Az ellátásbiztonság erősítéséről szólva kitért a többi között a hatékonyabb energiafelhasználás ösztönzésére, a megújuló energiaforrások növekvő felhasználására, valamint a régiós áram- és gázpiaci integráció erősítésére.

Az energiaszektor klímabarát átalakításánál kiemelte a közlekedés zöldítését, az e-mobilitás támogatását, valamint a nukleáris energia hasznosítását és a szénalapú áramtermelés várható visszaszorítását.

Az innovatív technológiák lehetőségeinek feltérképezéséről és előmozdításáról az államtitkár elmondta: hét munkacsoportot alakítottak az Energetikai Innovációs Tanácson belül, várják a szervezet első javaslatait.

Az Infrastruktúra Szövetség tavaly nyáron jött létre, tagjai a magyarországi hálózatos infrastruktúrák vezető társaságai az energetika, a víziközmű és a távközlés területéről. A szervezet célja egy üzletileg és környezeti szempontból is fenntartható, az ország versenyképességét elősegítő infrastruktúra-rendszer kialakításának támogatása.

A szövetség megbízásából a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (Rekk) tanulmányt készített a vezetékes infrastruktúrák nemzetgazdasági súlyáról, a gazdasági teljesítményhez való hozzájárulásukról. A tanulmány főbb megállapításai alapján kiszámíthatóbb és stabilabb szabályozásra, valamint a hálózatos infrastruktúrák közterheinek csökkentésére lenne szükség a hazai eszközállomány elöregedésének megállítása és a digitális átállás gyorsítása érdekében.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: Michal Jarmoluk


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló