Huszonegy napelemparkból álló beruházást adtak át Veszprémben

Hír

írta: MTI
2020/01/17

Az MVM észak-dunántúli fejlesztése egy országos, 110 naperőművet magába foglaló beruházás része, amely összességében 100 ezer ember éves villamosenergia szükségletét fedezi majd. Ebből 94 napelemparkot már megépítettek.

A 21 erőmű 6 milliárd forintba került, a teljes, március végéig megépülő beruházás összköltsége pedig 48 milliárd forint. A most átadott 21 erőmű Bicskén, Bodajkon, Csókakőn, Csornán, Fertőszéplakon, Győrváron, Kajárpécen, Kisbéren, Komáromban, Kőszegen, Nagyvázsonyban, Öskün, Várpalotán, Veszprémben és Zalaegerszegen működik. A kiserőművek teljesítménye egyenként fél megawatt, az élettartamuk pedig 25 év.

A naperőművek használatával a villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása, valamint az üvegházhatású gázok mennyisége is csökkenthető, így  a klímavédelmi célok eléréséhez is jelentősen hozzájárul a beruházás.

Az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összes kapacitása meghaladja a 100 megawatt beépített teljesítményt, ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek majd. A megépült erőművek közül külön is kiemelendő a veszprémi. A város 2011-ben elfogadott klímastratégiáját Európai Klímasztár-díjjal ismerték el, ami jól mutatja elköteleződését a klímavédelem mellett.


Fotó illusztráció, forrása (Mityaevo napelem farm) Flickr / Szerző: Activ Solar

 

A rovat új hírei

Hasonló