Ohita: A hordozható légszűrő

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/07/16

Az első látásra inkább divatkelléknek tűnő eszköz városi környezetben is hatékonyan szűri a levegőt. Legalábbis a tervek szerint, merthogy még csupán koncepcióként létezik a zöld kütyü.

A napelemes fejhallgató és a betonbontó öko robot "zöld" koncepciók után itt van egy újabb megvalósítás előtt álló ötlet.

A levegő minőségét otthonainkban viszonylag könnyen szabályozhatjuk, pl. légszűrővel, vagy klíma berendezéssel. Közterületen kicsit nehezebb dolgunk van, ezért is találta ki az Ohitát - a hordozható levegőtisztítót - az ipari formatervezést tanuló mexikói diák, Jorge Trevino.

A kis gyémánt formájú, első látásra inkább divatkelléknek tűnő high-tech kütyü városi környezetben is hatékonyan szűri a levegőt, folyamatosan javítja annak minőségét. Az okostelefonon keresztül irányítható eszköz analizálja is a levegő minőségét és elküldi a telefonra az adatokat, így többek közt arról is informál, hogy a pillanatnyilag milyen méreganyagokat lélegzünk be.

Az Ohita nemrég lett a 2013-as Electrolux Design Lab versenyének középdöntőse. Bár egyenlőre csak koncepció,elképzelhető hogy hamarosan megvalósul.

Véleményünk szerint zárt terekben, több eszköz egyidejű használatával jó hatásfok is elérhető akár (természetesen nagyban függ az eszköz működésétől), ám nyitott helyeken, például közterületeken megkérdőjelezhető az eszköz eredményessége.

Képek forrása, további fotók és információk a kütyüről Jorge Trevino oldalán.


forrás: inhabitat

A rovat új hírei

Hasonló

Betonbontó öko robot

Mi lenne ha a bontásra ítélt épületet robbantás helyett egy robotra bíznánk? Úgy tűnik, a kérdésre megvan a "zöld" válasz.