A levegőből tölti fel magát elektromossággal a személyi légszennyezésmérő!

Hír

2015/10/08

A dolgok internete (Internet of things IoT) a különböző, virtuális hálózatokhoz csatlakozó eszközök egyre duzzadó kapcsolatrendszerét jelöli. Tekintve e hálózatok nagyságát, már évekkel ezelőtt kézenfekvőnek tűnt az ötlet, hogy az eszközök képesek legyenek egyenesen a mindent körülölelő rádióhullámok, vezeték nélküli és mobilhálózatok energiájából töltődni. Az ötlet technológiai megvalósítása azonban korántsem volt egyszerű, hiszen nagyon hatékonyan kell felhasználni a rendelkezésre álló, nem túlságosan nagy energiamennyiséget.

Korábbi kísérletek
Természetesen Tesla volt az első, aki vezeték nélküli energiaátvitellel kísérletezett, 1893-ban. Azt kutatta, hogyan lehet villamos energiát egyik pontból a másikba drót nélkül eljuttatni, és ennek eredményeként 1901-ben meg is alkotta a Tesla-tornyot (angol nevén: Wardenclyffe Towert), amely vezeték nélküli adótoronyként működött és egészen 1917-ig fogadta és továbbította a hívásokat. Nemrégiben hírt adtunk arról, hogy az eredeti terveket felhasználva talán ismét megépítik és üzembehelyezik.

Később aztán a Nokia is nekilátott, hogy hasznosítsa az elektromágneses hullámokat, és létre is hozta a töltőt, mely egy szélessávú antennából és két egyszerű áramkörből áll. A széles frekvenciatartományba tartozó - 500 Megahertz és 10 Gigahertz közötti - hullámokat gyűjti be, hogy áramot állítson elő belőlük. Erről itt írtunk, még 2013-ban.

Legutóbb pedig a Nikola Labs állt elő hasonló technológiával, melyet szintén mobiltöltéshez szeretnének majd felhasználni. Dr. Rob Lee, a cég egyik alapítója szerint ugyanis annak az energiának a 97 százaléka, mely az ember okostelefonján áthalad, egyszerűen elveszik az éterben. Érdemes inkább kezdeni vele valamit.

Szabad voltok
Nemrégiben Paul Drayson, milliomos üzletember, hajdani tudományügyi miniszter és amatőr autóversenyző tulajdonában álló Drayson Technologies nevű cégnek sikerült megtalálnia a megoldást, ami lényegében Tesla kísérletei óta váratott magára: a „levegőből” – pontosabban az elektromágneses sugárzásból, a mindent körülölelő rádióhullámok, vezeték nélküli és mobilhálózatok energiájából eletromossággá transzformálható, áramot generáló szerkezetet. Az így született eszköz neve Freevolt, mely a különböző frekvenciákról érkező, „szabad voltokra” vadászik az éterben- így töltve a kisebb eszközöket és érzékelőket, miközben ráadásul még az adatforgalmat sem zavarja.

A légszennyezés ellen
Drayson mindjárt össze is kötötte a fejlesztést a társadalmi felelősségvállalással, és azon dolgozik, hogy a Freevolt a CleanSpace nevű érzékelővel mutatkozzon be, mely a légszennyezettségi adatokat gyűjti, pontosabban, a szénmonoxid szintjét dokumentálja.

Az eredmények a felhasználó okostelefonján jelennek meg, és egy adathálózaton is láthatók lesznek. Ha a felhasználó betáplálja az útvonalának adatait az alkalmazásba, az felkerülhet a hálózatra, ahol más felhasználók is hozzáférhetnek. Így a közösség tagjai úgy tervezhetik meg az útvonalukat, hogy az a lehető legtisztább levegőjű helyeken vezessen keresztül.

Drayson afféle társadalmi mozgalommá szeretné növeszteni a tiszta levegőért tett lépéseket, és bízik abban, hogy egyre több embernek felhívja a figyelmét a légszennyezésre, és a közösség erejének előbb-utóbb sikerül nyomást gyakorolnia az önkormányzatokra és kormányzatokra a megfelelő intézkedések érdekében.

Az ötletgazda maga is szenved egyébként a londoni levegőtől, ő és négy gyermeke is asztmás. Azt mondta, a légszennyezés a közegészséget érintő legsúlyosabb fenyegetéssé vált. A WHO adatai szerint évente körülbelül 2 millió ember haláláért felelős.

Így működik
A CleanSpace alkalmazás akkor működik, amikor az emberek sétálnak, futnak vagy bicikliznek. Az így megtett úttal „Tiszta mérföldeket” gyűjthetnek, melyért olyan jutalmakat is kaphatnak, mint biciklikiegészítők és konditerembérlet. Az 50 fontos eszköz lítium-ion akkumulátorral üzemel, mely folyamatosan töltődik újra a levegőben található elektromágneses sugárzás segítségével. A begyűjtött energiamennyiség persze nem túl nagy: maximum 2mW-os elektromos eszköz üzemeltethető így, mint például egy egyszerű szenzor, illetve Drayson elképzelései szerint füstérzékelőket, egyszerű kamerákat is lehetne így tölteni, vagy egy intelligens szemetest, mely jelez, ha üríteni kell.

Az érzékelő fejlesztéséhez jelenleg is gyűjtik a támogatókat egy crowdfunding oldalon. Az eszközről bővebben itt tájékozódhatunk.


Kép forrása: CleanSpace crowdfunding oldala

 

A rovat új hírei

Hasonló