Betonbontó öko robot

Hír

írta: Admin
2013/07/13

A robbantás kockázatos, egyúttal gondos tervezést ígénylő munka. Külön cégek szakosodtak arra, hogy épületeket tegyenek egyenlővé a föld színével. Vajon mi lenne, ha a bontási munkálatokat egy robot végezné el? - Tette fel a kérdést Omer Haciomeroglu, az Umeá Institute of Design diákja.

Koncepciója első olvasatra meglepőnek tűnhet, ám nagyon is életszerű. Amellett ugyanis, hogy a robbantás kockázatos és drága is, nem is "zöld", a hátramaradt, használhatatlannak titulált építőanyagkeverék a legtöbb esetben a szeméttelepen végzi.

Az ötlet életszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy Omer megnyerte vele a 2013-as IDEA versenyt.

Az ERO betonújrahasznosító robot pazarlás nélkül szedi szét a betont. Szkenneli az épületet, kiválasztja az adott helyzethez kötődő legoptimálisabb műveletet. Hatékony módon, vízsugárral bontja meg a betont, elválasztva azt a betonacéltól. Akárcsak egy porszívó, felszippantja a darabokat, majd zsákokba helyezi el azokat későbbi újrahasznosítás céljából, a bontáshoz felhasznált vizet pedig azonnal újrafelhasználja.

A jelenleg még csak terv szintjén létező koncepció megvalósítására komoly szándék mutatkozik, a gyártásához szükséges kutatómunka már kezdetét vette.

Képek forrása a koncepció weboldalán.


forrás: idsa.org, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Minirobotrajt építettek

Parancsra alakzatot öltő minirobotrajt építettek amerikai tudósok. A robotok együttműködnek egymással a cél érdekében.

Robo-fish: a vízszennyezés ellen

A Europian BMT Group által fejlesztett eszköz képes megérezni a vízben található szennyezőanyagokat, és felkutatni eredetüket.