Ők nem fizetnek adót a napelemekre

Hír

írta: MTI
2017/03/07

Csak évente 4000 kilowattóra teljesítmény felett kell a napelemekre újonnan kiszabott adót megfizetni. A normál méretű háztartások bőven a teljesítménylimit alatt használnak áramot, így nekik nem kell majd adózniuk.

Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivőjének tájékoztatása szerint egy normál méretű háztartás - az összes elektromos és háztartási eszközt együttvéve - évente mindössze 2150 kilowattórát fogyaszt.

A szóvivő az új adó bevezetését az igazságosabb teherelosztással indokolta, hogy mindenki hozzájáruljon a rendszer működtetéséhez, ugyanis jelenleg a napelemmel rendelkező fogyasztók nem fizetnek rendszerhasználati díjat. Mint mondta, a napelemmel napközben megtermelt áramot nem lehet "kamrában" tárolni, betáplálják a rendszerbe és elosztják, de este a fogyasztó nem feltétlenül az általa termelt áramot fogyasztja, hanem az ország más pontján termelt energiát használja a rendszert. Annak ingyen használata viszont igazságtalan lenne a napelemmel nem rendelkezőkkel szemben.

Scherer Zsolt elmondta azt is, hogy az utóbbi időszakban évente általában több mint duplájára emelkedik a napelemhasználók száma, az előző év végén beérkezett kérelmek alapján viszont idén akár többszörösére is nőhet a számuk.

Jelentősen nőhet a 0,5 megawatt (MW) teljesítménynél kisebb naperőművek száma Magyarországon, erre lehet következtetni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) tavaly decemberben beérkezett beadványokból. Bővebben erről itt olvashat.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló