Százhalombattán épülhet az ország legnagyobb naperőműve

Hír

írta: ecolounge
2016/11/02

A tervek szerint 2018 elején kezdheti meg működését, és várhatóan 20-25 évig szolgáltatja majd az áramot Százhalombattának és környékének.

Százhalombatta eddig is kivette a részét Magyarország energiaellátásából, most pedig további fejlesztések várhatók, amennyiben megkezdik a 14-20 megawatt teljesítményű naperőmű megépítését. A komplexum a legújabb technológiák szerint épül, szinte teljes egészében automatikusan működik majd, és az ország legnagyobbjai közé tartozhat a 10 MW-os pécsi napelemfarmot megelőzve, sőt, akár még a jelenleg legnagyobb, 16 MW-os mátrai erőmű kapacitását is túlszárnyalhatja. A tervekről Lehőcz Balázs, a Dunamenti Erőmű és többségi tulajdonosa, a MET Power vezérigazgatója számolt be a Százhalombattai Hírtükörnek.

A MET-csoportnak egyébként ez lesz az első napelemfarmja. A cég olyan lehetőséget keresett, mely az Erőmű már létező infrastruktúrájának kihasználásával valósulhat meg, és miután a városban közvéleménykutatást tartottak, kiderült, hogy a lakosok többsége támogatná a tiszta energiába történő befektetést. Miután az önkormányzatnak sem volt kifogása az innováció ellen, megkezdődhetett az előzetes engedélyeztetési eljárás. Amennyiben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is rábólint, 2017 második-harmadik negyedévében kezdődhet a kivitelezés, és ha minden a tervek szerint halad, 2018 elejére fel is épülhet az új létesítmény.

A napelempark egy része az Erőmű területén, másik része pedig a közelében áll majd. A beruházás 1MW kapacitásonként 1-1,5 millió euróba kerül, melyet üzleti alapon finanszíroznak. Az erőmű várhatóan 20-25 évig szolgáltatja az áramot Százhalombattának és környékének.

 

forrás: hirtukor.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Biogáz üzem épült Miskolcon

Biogáz üzem épült Miskolcon, a 2,165 milliárd forintos beruházás műszaki átadására csütörtökön került sor.