Felére csökken a napelemadó

Hír

2017/12/01

A magyar napelempiac többségét képviselő iparági egyesület, a MANAP bízik abban, hogy a napelemek termékdíjának 2018. január elsejétől való csökkentése jele annak, hogy a kormányzat ezen túl egyre inkább  támogatja a megújuló energiaforrások, ezen belül is a napenergia felhasználásának minél szélesebb körű elterjedését.

2018. január elsejétől a napelem után fizetendő termékdíj kilogrammonként 114 forintról 57 forintra  csökken, derül ki a 2011. évi LXXXV., a környezetvédelmi termékdíjról szólótörvény, 2018. január elsejétől  hatályos módosításából.  

"Amikor a 2015-ben a kormány bevezette a termékdíjat, nem azért tiltakoztunk, mert termékdíj drágította a  napelemeket, hanem azért, mert hatszor annyi volt, mint a nyugat-európai átlag. A jövőre fizetendő  termékdíj még mindig jelentősen meghaladja az uniós átlagot, viszont az irány örömteli. Azt gondoljuk, végre  a magyar kormányzat is felismerte, annak fontosságát, hogy a ma még inkább adóként felfogható termékdíj mértéke közelítsen a valós költségek felé, hiszen a napelemek életciklusuk végén való visszavétele és  feldolgozása az elsődleges cél, nem a termékekre kivetett díj beszedése és a bevételek növelése.” –  nyilatkozta Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke. 

„Az elmúlt évekre jellemző kormányzati ellenszél és az egész iparágat sújtó 2016-os visszaesés után  most úgy látjuk, hogy az idei és a következő 1-2 év fellendülést hoz ezen a téren. Részben azért,  mert a napenergia lehetőségeit egyre növekvő értékben ismeri el az országos energetikai stratégia  és a termékdíj csökkentése is segíteni fogja a növekedést. Mindamellett, azt sem felejthetjük el,  hogy a piac mind keresleti, mind kínálati oldala erőteljes növekedést mutat, így tényleg a a  jogalkotón és a szabályozó szerveken múlik az, hogy Magyarországon a korábbinál erőteljesebb  növekedést mutasson a megújuló és ezen belül a napenergia hasznosítása területén.” – tette hozzá  Szolnoki Ádám.

forrás: MANAP

A rovat új hírei

Hasonló

Napelem park épül Kisbéren

Kisbér határában az önkormányzat által biztosított 2,4 hektáros területen napelem park építése kezdődött, melyben 2100 ...