Széndioxidból akarnak üzemanyagot gyártani

Hír

2016/12/21

A MIT vegyészei olyan katalizátort fejlesztettek, mely kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy az üvegházhatásért nagyban felelős széndioxidból üzemanyagot alkossanak.

Ennek a feladatnak eddig az volt a nehézsége, hogy nem tudták, hogyan érjék el, hogy a széndioxidból mindig ugyanaz a végtermék jöjjön létre. Az új rendszer úgy tűnik, ezt a problémát oldja meg, bár egyelőre csak laboratóriumi körülmények között, kis léptékben tesztelték. A katalizátor a folyamat első lépésében vesz részt, vagyis a széndioxidot szénmonoxiddá alakítja, innentől pedig már egyszerűbb a művelet: a további lépésekre már kialakult módszerek vannak, melyekkel a szénmonoxidból és a hidrogénből különféle termékeket, például üzemenyagot gyártanak.

A katalizátor nem más, mint egy ezüstből készült, lyukacsos elektróda, mely a pontos összetevők függvényében különböző célokra alkalmas. Úgy készül, hogy apró polisztirolgyöngyöket vezetőképes elektródaalapra helyeznek, majd ezüstből elektrolitikus bevonatot tesznek rá. A gyöngyöket aztán elolvasztják, így csak a lyukak maradnak meg az anyagban.

Ez a fejlesztés csak egy lépés ahhoz, hogy a széndioxidból használható üzemanyag készüljön, kulcsfontosságú felfedezés azonban ahhoz, hogy olyan, karbonsemleges technológiával helyettesítsék a létező fosszilis üzemanyaggyártást, mely lehetővé teszi, hogy a már meglévő infrastruktúra használható legyen az utazáshoz, beleértve a gépkocsikat és a benzinkutakat is.

Lássuk be, a cél nem igazán "zöld", szemben az elektromos- és hidrogénhajtású technológiával. Az azonban vitathatatlan, hogy a károsanyag-kibocsátást visszaszorítaná, hiszen a kipufogókon kiáramló üvegházhatású gázok így visszaforgatásra, ismételt újrafelhasználásra kerülnének.

forrás: phys.org

A rovat új hírei

Hasonló

Befellegzett a dízelautóknak?

A Volkswagen körül kirobbant botrány óriási kérdése: a nagyteljesítményű, környezet- és pénztárcabarát dízelautó ...