Ami megváltoztathatja az energiapiacot

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/06/02

Egy felfedzés, amelyet a Lawrence Livermore kutatóintézet laboratóriumában demonstráltak: Megoldást jelenthet a növekvő légköri széndioxid és a széndioxid miatt savasodó óceánok problémájára, és még „szuperzöld” hidrogénalapú üzemanyag is előállítható a módszerrel.

Az eljárás lényege, hogy a sós víz elektrolízise során keletkező savassággal nyert elektrolit folyadékban jelentősen megnövekszik a hidroxid-koncentráció, amely viszont hatásosan képes elnyelni és visszatartani a káros gázok közé tartozó szén-dioxidot. A melléktermékként hidrogéngázt is eredményező folyamat közben létrejövő, a szénsav sóit képező karbonátok és bikarbonátok pedig lúgosító hatásuk révén célirányosan bevethetők az óceánok savasodásának csökkentésére. A folyamat során oxigén is keletkezik.

"Nemcsak annak módját találtuk meg, hogyan vonhatjuk ki és raktározhatjuk el a légköri szén-dioxidot miközben értékes hidrogéngázhoz jutunk, hanem egyszersmind új lehetőséget kínálunk az óceáni ökorendszerek megmentésére is" - hangsúlyozta Greg Rau, a Lawrence Livermore laboratórium vendégkutatója.

A légkörbe kerülő szén-dioxid egy jelentős részét az óceánok magukba szívják szénsav formájában. - Különböző kutatások kimutatták, hogy a savasodás ezen folyamata nagymértékben veszélyezteti az óceánok és a tengerek élővilágát, kiváltképpen a korallokat és a kagylókat. Az előzetes becslések szerint a globális felmelegedés hatására az átlaghőmérséklet 2 fokkal emelkedni fog, és az óceánok vízének a savtartalma több mint hatvan százalékkal meghaladhatja majd az iparosodás előtti szintet a század közepére, amely az üvegházhatást még jobban fogja generálni. A most kidolgozott technológiával nyert lúgos oldat segíthet a savasodás közömbösítésében és a tengeri élővilágot veszélyeztető fenyegetések elhárításában, ám a gyakorlati megvalósításhoz - mint maguk a kutatók is felhívták rá a figyelmet - további vizsgálatok szükségesek.

A kutatás egy másik eredményt is hozott: A műveletnek köszönhetően "szuperzöld", a szén-dioxid-kibocsátást mérséklő üzemanyag, illetve vegyi nyersanyag előállítható elő hidrogén formájában.

Az eddigi kémiai eljárások a légkörbe kerülő szén-dioxid megkötésére és raktározására költségesnek és fáradságosnak bizonyultak, mert a szén-dioxidot molekuláris szintű, hő- és mechanikai módszerekkel történő töményesítéssel vonják ki a légkörből. "A mi technológiánkban nincs szükség a szén-dioxid koncentrált, molekuláris formájú elszigetelésére és tárolására, így az eljárás költséghatékony, környezetbarát és biztonságosabb szén-dioxid-kezelést kínál, megtetézve hidrogénalapú, megújítható forrásból előállított üzemanyag gyártási lehetőségével és az óceánok savasodásának csillapításával"- - ismertette Rau.

A felfedezésnek ugyanakkor árnyaoldala is van: Bizonyos gazdasági érdekkörök mostantól feljogosítva érezhetik magukat, hogy - a technológiának hála - folytathassák környezetromboló tevékenységeiket (ipar: légszennyezés; mezőgazdaság: erdőirtás; stb.), hiszen hamarosan az üvegházhatást kiváltó szén-dioxid gáz "elszívható" lesz akár a légkörből is.

 

forrás: MTI; phys.org

A rovat új hírei

Hasonló