Fantasztikus lelet! - Jégkorszaki emberek "Sixtus kápolnáját" találták meg az amazonasi esőerdőben

Hír

írta: MTI
2020/12/02

"Az ősök Sixtus kápolnájának" nevezték tudósok azt a nemrég felfedezett sziklafalat, melyen több tízezer jégkorszakból származó sziklafestményt látható. A sziklafestmények a térségben 12 500 éve élt emberekről és állatokról is sokat elárulnak.

A világ egyik legnagyobb őskori sziklaművészeti gyűjteménye több tízezernyi, állatokról és emberekről készült festményt tartalmaz. A sziklafal, amelyen az őskori műveket felfedezték, csaknem 13 kilométer hosszan húzódik Kolumbiában, a Chiribiquete Nemzeti Parkban. A helyszín csak nehezen megközelíthető, San José del Guaviare-ból két órányi autóút után még négyórás gyalogút vár azokra, akik látni szeretni a sziklarajzokat. Ez a régészeti helyszín annyira új, hogy még nevet sem kapott.

A sziklafestmények korára részben a ma már kihalt jégkori állatok ábrázolásaiból következtetek. A rajzokon például az elefánt ősi elődje, a masztodon is megjelenik, amely már legalább 12 ezer éve eltűnt Dél-Amerikából. De egy, ma már kihalt tevefajról, óriási lajhárról és jégkorszaki lovakról is találtak sziklafestményt. A vöröses, terrakotta színű festményeket az Amazonas-vidékén legkorábban megjelent emberek készíthették. A képek egy elveszett, ősi civilizációba engednek bepillantást. A kutatók szerint a hatalmas mennyiségű sziklafestmény tanulmányozása generációkat lát majd el munkával.

A sziklafestményeket tavaly fedezték fel, de titokban tartották, mert előbb egy televíziós dokumentumfilmsorozat készült róluk, amelyet decemberben mutatnak be Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon (Dzsungel-rejtély: Az Amazonas eltűnt királyságai) címmel. A dokumentumfilmet készítő Ella Al-Shamahi régész és felfedező elmondta, hogy

A felfedezés egy brit-kolumbiai kutatócsoport érdeme, amelynek munkáját az Európai Kutatási Tanács finanszírozta. A csoport vezetője José Iriarte, az Exeteri Egyetem régészprofesszora, az Amazonas és a prekolumbiánus történelem szakértője volt. A professzor elmondta, hogy a festmények olyan természetesek és élethűek, hogy jól felismerhetők az ábrázolt állatok. A képeken halak, teknősök, gyíkok, madarak is megjelennek, de táncoló emberek is láthatók rajtuk egyes jelenetekben. Az egyik emberfigura egy madár csőrére hasonlító maszkot visel egy képen.

A sziklafestmények mérete nagyon eltérő, sok kép pedig olyan magasan található a sziklafalon, hogy csak drónnal érték el. Iriarte professzor szerint a dolog magyarázata azokban a fatornyokban rejlik, amelyek szintén szerepelnek a képeken. A fatornyok olyan jelenetekben szerepelnek, amelyek róluk kötéllel leugráló figurákat ábrázolnak.

Ősi bungee jumping

Ma is ismert, élő hagyomány az óceániai Pentecost-sziget lakóinál a "Gol": a törzs férfi tagjai igen veszélyes rituáléval ünneplik az éves yam-gyökér szüret kezdetét. Magas, fából ácsolt tornyokról ugranak le a mélybe, a bokájukra csak egy liánkötelet kötnek. Már az egészen fiatal fiúk is részt vesznek az ünnepségen, és a felnőtteknek hasonlóan készek bizonyítani bátorságukat és erejüket. (Forrás: Wikipédia)

A festményeken fák és hallucinogén növények is megjelennek. A tudós magyarázta szerint az amazonasi népek úgy gondolták, hogy az állatoknak és a növényeknek is van lelkük, és barátságos, vagy ellenséges módon kommunikálnak az emberekkel a rituálékon keresztül, amelyek a sziklafestményeken is megjelennek.

Iriarte elmondta, hogy egyelőre csak a festmények egy részét találták meg, és még nagyon sok felfedezni való vár rájuk, úgyhogy amint a pandémia engedi, visszatérnek a régészeti helyszínre.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Carlos Castaño Uribe
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló