Kiosztották A magyar természetfotó nagydíját

Hír

írta: MTI
2022/04/03

Első alkalommal adták át az új szakmai díjjal járó Arany Daru szobrokat. A Magyar természetfotó nagydíját Potyó Imre kapta.

A Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. (VM) januárban jelentette be, hogy az Agrárminisztérium ajánlásával új szakmai díjat alapít, melynek küldetése, hogy a természetfotók által megmutassa Magyarország nemzeti parkjainak természeti kincseit, ezáltal felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

Első alkalommal a VM legutóbbi, 2021-es pályázati évadának első három helyezettje vehette át a legeredményesebb fotósoknak járó Arany Daru szobrot. A pályázat legjobb képeiből pénteken kiállítás is nyílt az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A kiállításon 192 természetfotót láthat a közönség, a győztes fotósok képei mellett bemutatja a tíz magyarországi nemzeti park gazdag élővilágát is.

A díjazottak képei itt tekinthetók meg: https://varazslatosmagyarorszag.hu/a-magyar-termeszetfoto-nagydija

A magyar természetfotó nagydíjának első helyezettje, azaz A magyar természetfotó nagydíjasa Potyó Imre lett, aki a Dienes Szilárd szobrászművész által tervezett és készített Arany Daru szobor tulajdonosa lett, valamint tekintélyes pénzjutalomban részesült. A második helyen Szabó Irma végzett, a harmadik helyezést pedig Török János kapta.

A VM csapata ezen felül úgy döntött, hogy Arany Daru szobrot adományoz a magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíjasaiként Máté Bence és Daróczi Csaba természetfotósoknak is, Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója pedig A magyar természetfotó örökös nagydíját kapta meg.

A főkategóriák nyertesei Ravasz Balázs (A Varázslatos Magyarország természeti szépségei), Török János (A Varázslatos Magyarország madarai), Kocsis Ferenc (A Varázslatos Magyarország egyéb állatai) és ifj. Németh Lajos (A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből) lettek.

Az alkategóriák első helyén Szakolczai Krisztina (Ember a természetben, valamint Képek a nagyvilágból), Kocsis Ferenc (Kedvenc színünk: a sárga - National Geographic) és Kocsis Ferenc (Mozgásban a természet) végeztek; a közönségszavazás nyertese Mátraházi Tibor lett.

A tárlat az Urániában április 4-ig látogatható, utána útnak indul: a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban április 26-tól, a Gödöllői Királyi Kastélyban június 18-tól, a Magyar Természettudományi Múzeumban augusztus 10-től, majd az év második felében az evosoft Hungary székházában tekinthető meg, de a kiállítás képeiből fotóalbum is készült.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: No-longer-here


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló