Több mint 900 alkotás érkezett a "Madarak fényben és árnyékban - 2020" fotópályázatra! - Íme a díjazottak

Hír

2020/11/30

Jakab Tibor Asztrál landolás című fotója nyerte az Envirotis – Madarak fényben és árnyékban – 2020 – fotópályázat első díját. A díjátadó ünnepséget a Tatai Vadlúd Sokadalom legtöbb rendezvényéhez hasonlóan a vírushelyzetre való tekintettel online tartották. A kiíró Envirotis Holding harmadik éve a Tatai Vadlúd Sokadalom főtámogatója, az együttműködés részeként a cég a tavalyi sikeres kezdeményezés után idén második alkalommal hirdette meg a fotópályázatot. A profi és amatőr fotósok számára egyaránt meghirdetett pályázatra több mint 900 alkotás érkezett.

Idén 20. alkalommal rendezték meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat, Közép-Kelet Európa egyik legrangosabb természetvédelmi fesztiválját. A legtöbb programot, így az Envirotis – Madarak fényben és árnyékban fotópályázat eredményhirdetését is online tartották meg. A nyár elején meghirdetett pályázatra több mint 900 fotó érkezett. Az előválogatás után 100 alkotás került a hét tagú, fotósokból és természetvédelmi szakemberekből álló zsűri elé. Először az 50 legjobb fotót választották ki. Az első 50 képből a kiíró ebben az évben egy színvonalas fotóalbumot jelentetett meg.

Az online díjátadóra a 25 legjobb fotó szerzőjét hívták meg, ahol ünnepélyes keretek között adták át díjakat, a hat külön- és három fődíjat. A zsűri elnöke, Potyó Imre a fotók értékeléséről szólva kiemelte: azokat a képeket díjazták, amelyek a madarakat valamilyen nehezen megismételhető helyzetben kapták el, illetve amelyek az újdonság erejével hatnak, van bennük valami megismételhetetlenül különleges.

Jó lehetőségnek tartja az ismert természetfotós a pályázatokat, mert kihívást jelent a résztvevőknek, fontos megmérettetést, és emellett arra ösztönzi a fotósokat, hogy tartsák értéknek és tiszteljék az élővilág sokszínűségét. „Szeretek zsűrizni, mert nagy élmény végignézni a rengeteg remek fotót.” – tette hozzá. Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom egyik elindítója és máig főszervezője ugyancsak részt vett a zsűri munkájában. Természetvédőként számára különösen fontos egy fotópályázatnál, hogy a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön vagy természetes mozgásukban ne zavarja a fotós munka közben. Ezért csak etikus elvek alapján készített képeket fogadtak el a kiírók. A pályázat nyitott volt mindenki előtt. Szívesen fogadtak mobiltelefonnal készített képeket is, ezért mobilfotós díjat is felajánlott a kiíró, mert mindenkit ösztönözni szeretnének a kísérletezésre, azokat is, akiknek nincs az élmezőnyre jellemző szintű eszközük, de érdekli őket a téma, érzékenyek a madarak szépségére.

A díjazottak

Fődíjak

 • Jakab Tibor: Asztrál landolás - Első díj

 • Török János: Suhanás Második - díj

 • Boromisza Zsombor: Fényterápia - Harmadik díj

 

Különdíjak

 

 • Szabó Irma: Hamm, bekaplak - Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

 • Boromisza Zsombor: Fényterápia - Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

 • Keresztes Zoltán: Mondd, kis kócos, hol van a mamád? - Tata város Önkormányzata

 • Kovács Norbert: Lendület - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei csoport

 • Enyedi Ágota: Idill a tavon - Mobilfotós különdíj

 • Gazsi Máté: Az első falat - Közönségdíj

 

A zsűri tagjai

 • Potyó Imre, környezetkutató, természetfotós, a zsűri elnöke (Az Év természetfotósa 2018, 2020; rangos nemzetközi pályázatok többszörösen díjazott fotósa) – elnök
 • Czeglédi Andor – az Envirotis Holding Zrt. vezérigazgatója
 • Csonka Péter – TVS főszervező, ornitológus, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője; az MME és SZVTE vezetőségi tagja, alapítója
 • Imre Tamás – EFIAP fotóművész, Nikon Ambassador, Pro photograher
 • Kálmán Gergely – a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai referense
 • Palánkai Zsolt – természetfotós, birdphotography.hu alapítója
 • Szűcs Boldizsár – biológus, természetfotós, a 2019-es Envirotis – Madarak a víz tükrében pályázat fődíjasa

 


A kiíró és a rendezvény: A Mészáros Csoporthoz tartozó Envirotis Holding több évtizedes múltú, hazai tulajdonú cégcsoport. Tagvállalatai a hulladékgazdálkodás, kármentesítés és remediáció területén teljes körű szolgáltatást nyújtanak az ország egész területén. Tevékenységük központjában a környezet védelme, a fenntartható gazdaság elősegítése áll. Céljuk, hogy az Európai Unió irányelveinek megfelelően egyre nagyobb mértékű legyen hazánkban is az újrahasznosítás, javuljon a környezetbiztonság és ennek eredményeként az életminőség. Az Envirotis Holding Zrt. főként hulladékhasznosítással, sérült területek rekultivációjával foglalkozó cégként sok esetben végzi vizek, patakok, tavak megtisztítását, kármentesítését, tájba illesztését. Társadalmi felelősségvállalásuk részeként támogatják a környezet- és természetvédelmet, ezért lettek kiemelt támogatói a Tatai Vadlúd Sokadalomnak. A Tatai Vadlúd Sokadalmat, idén 20. alkalommal szervezte meg, a járványhelyzetre tekintettel ezúttal online a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


Képek forrása: Envirotis Holding

 

forrás: Strategic Scope, Envirotis Holding, Mészáros Csoport Kommunikációs Igazgatóság, MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Ismét Vadlúd Sokadalom Tatán!

A tatai Öreg-tó partján szombaton rendezik Magyarország legnagyobb madárfesztiválját, az érdeklődők több tízezer madár ...

Vadlúd sokadalom

Egy fesztivál, amelyen a látványosságról és a hangulatról a sok ezernyi vadlúd gondoskodik.