Új, önhajtogató anyag a láthatáron

Hír

2016/03/28

Az építészet és a papírhajtogatás nem tűnnek rokonművészetnek, azonban könnyen lehet, hogy a Harvard Egyetem tudósai megcáfolják az előítéleteinket. Olyan új anyagot terveztek, mely lehetővé teheti, hogy a jövőben alakváltoztató épületek is szülessenek.

Az ihletet az az origami technika adta, melynek lényege, hogy a laposra hajtogatott tárgy háromdimenzióssá nyitható. Ezen az elven működik az új anyag is, mely az igényeknek megfelelően alakítható laposból térbelivé és vissza. Kockákból áll, és összesen 24 oldala valamint 36 éle van. Attól függően, hogy hogyan hajtogatják az élek mentén, különböző formákat vesz fel. Elméletileg bármilyen, háromdimenziós alakzat létrehozható belőle: a térfogata, a keménysége, a különböző környezeti tényezőkhöz és helyzetekhez igazítható. Mindezt egy beépített vmi segítségével érik el, mely lehetővé teszi, hogy miután beprogramozták, eszerint működjön, további külső beavatkozás nélkül. Az anyag forradalmasíthatja az építészetet, és kulcs lehet a mobilházak jövőbeni fejlődéséhez.

A Harvard mérnökei szerint a koncepció a legkülönfélébb területeken használható a nanotervezéstől kezdve egészen a nagy épületekig. Az elképzelésnek nagy hatása lehet a dinamikus építészetre és a hordozható otthonok kivitelezésére. Például behúzható tető és alakítható homlokzat alkotható belőle – mondta Chuck Hoberman, a kutatócsoport egyik tervezője.

Bár a találmány egyelőre csak elméletben létezik, önhajtogató anyagok már vannak. Az első lépés az volt, amikor olyan, alakmemóriával rendelkező polimert fejlesztettek, mely melegítés hatására veszi fel az előre meghatározott formát és ahogy hűl, úgy nyeri vissza az eredeti alakját. Ezt követte az a polimer, melybe nemcsak egyetlen alakzatot volt lehetséges beprogramozni. Az alakváltoztató anyagok következő generációja talán fénnyel vagy elektromossággal fog működni.

Videó és fotó forrása: youtube / Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences


forrás: digitaltrends.com, youtube.com

A rovat új hírei

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.

Hasonló

A legősibb anyag nyomában

A Rosetta-űrszonda műszerei több mindent kiderítettek a Csurjumov-Geraszimenko üstökösről. Ám a java még hátravan.

Az anyag forradalma

Banán- és tojáshéjból, mezőgazdasági maradékokból vagy állati zsírból készülhetnek a jövő használati tárgyai és ...

A rovat legolvasottabbjai

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.