Pollenből akkumulátor

Hír

2016/02/28

A kutatók megújuló forrásokból készíthető akkumulátor fejlesztésén dolgoznak.

A természet sok hasznos és furcsa találmányt ihletett már, és folyamatosan születnek az újabb és újabb ötletek. Az Indianában található Purdue Egyetem kutatói a jövő lítiumion akkumulátorát tervezik, mely részben megújuló forrásokból készülne.

Az allergiától a tudományig
A koncepció ihletforrása egy meglehetősen profán és nem is szorosan a témához kapcsolódó jelenség volt: az egyik kutató, Jialiang Tang édesanyjának pollanellergiája adta az első lökést a kutatásokhoz. Tang ennek hatására kezdte tanulmányozni a virágport, és elbűvölte az anyag mikrostruktúrájának szépsége és összetettsége. Ezzel párhuzamosan foglalkozott a biomassza szenesítésével, majd a két szál szépen összekapcsolódott, és kiderült, hogy a pollenből szénszerkezetet lehet készíteni az energiatároló eszközök anód alkalmazásaihoz.

Virágporból szén
A pollenkarbon úgy készült, hogy magas hőmérsékletű kamrában argongáz segítségével dolgozták fel a virágport, minek eredményeként olyan tiszta szén jött létre, mely megőrizte a pollen eredeti alakját. Ezután a szenet aktiválták, hogy porózusabb szerkezetet kapjanak, mely megnöveli az energiatároló kapacitást. 10 órás töltés teljes feltöltöttséget eredményezett, míg egy órányi körülbelül félig töltötte fel a szerkezetet. Míg a grafit elméleti kapacitása grammonként 372 milliamperóra, a pollennel 200 millamperórát sikerült elérni el egy órányi töltés után. A pollen alapú anódot egyébként különböző körülmények között tesztelték, hogy utánozzák a különböző éghajlatokat.

A gyakorlat igazolja majd
Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire praktikus is ez a megoldás, nos, a válasz az, hogy ezt egyelőre még nem lehet tudni. A kutatók hangsúlyozzák, hogy még csak az elején tartanak a munkának. Megalkották a koncepciót, virágporból és gyékényből készítettek anódnak alkalmas szenet, de további kutatás szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire lesz majd valójában fenntartható és alkalmazható a gyakorlatban ez az eljárás.

Hogy mindez hová vezet majd, még senki nem tudja megmondani, de a kutatók azt mondják, a következő lépésben azt nézik meg, hogyan lehet teljes cellás akkumulátorban, hagyományos katóddal alkalmazni a pollent.

forrás: treehugger.com

A rovat új hírei

Hasonló