15 éves srác találmánya az alzheimer-es betegek segítéséért

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/11/13

Kenneth Shinozuka olyan hordozható szenzort fejlesztett, ami jelez az alzheimer kórban szenvedő beteg hozzátartozóinak ha az illető elkószál.

Környezettudatos portálként ritkán fordul elő, hogy ne "öko" témákról írnánk. Eric Chen-ről szóló cikkünk után most rendhagyó módon ismét kivételt teszünk, ugyanis a 15 éves Kenneth Shinozuka zsenipalánta egy olyan egyszerű, ám nagyszerű gyógyászati "segédeszközzel" rukkolt elő, amely betegek (és családtagjaik) tízezreinek segíthet.

A 15 éves kis feltalálót nagyapja alzheimer elleni harca inspirálta. Kenneth sajnos tapasztalatból tudja, hogy a kór kibontakozása milyen veszélyekkel járhat: Például az egyik alkalommal éjnek évadján csöngetett be hozzájuk néhány rendőr, akik a közeli autópályán leltek rá a száguldozó autók mellett sétálgató, pizsamába öltözött nagyapjára.

A zokniba/cipőbe tehető SafeWanderer szenzor a léptekkel keletkezett nyomásváltozásra reagál, ilyenkor az ápoló/hozzátartozó egy telefonalkalmazáson keresztül kap értesítést, ha a beteg épp "szökésben van".

Hogy Kenneth megbizonyosodjon az eszköz hatékonyságáról és használhatóságáról, fél évig tesztelte találmányát nagyapja közreműködésével. Ezalatt az idő alatt az alkalmazás 437 alkalommal jelzett, amelyből egy sem bizonyult téves riasztásnak.

Kenneth a sikeres tesztelés óta szenzorok százait állítja elő, hogy aztán szanatóriumoknak adományozhassa azokat.

UPDATE: A kütyü azóta komoly sikereket ért el, elindult a sorozatgyártása és az értékesítése is. További információk itt.

 

A rovat új hírei

Hasonló