Egy 15 éves srác találmánya

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/09/01

A 15 éves Angelo Casimiro talámánya a sétálás energiájának hasznosításán alapul.

A Fülöp-szigeteki diák nagyapjával már 4 évesen fizikát tanult. Akkor tűzte ki célul, hogy tudását latba vetve jobbá tegye a világot. - Lehet hogy sikerül neki?
Egy ideje olyan költséghatékony megoldáson törte a fejét, ami passzívan gyűjt energiát. Arra jutott, hogy a sétálást, a futást, avagy az emberi lábmunkát választja témaként, hiszen egy ember átlagosan 7000 lépést tesz meg naponta. A piezoelektromossággal kapcsolatos tudását felhasználva végül egy olyan kütyüt hozott létre, ami a lépések erejét alakítja át elektromossággá, ahogyan azt láthatjuk a lenti videóban.

A piezoelektromosság olyan elektromos jelenség, melynek során bizonyos anyagokon összenyomás hatására elektromos feszültség keletkezik, illetve elektromos feszültség hatására alakváltozás jön létre.

A találmány lehetővé teszi, hogy használója a saját lépései által lássa el energiájával mobiltelefonját, tabletjét, vagy bármilyen USB csatlakozóval rendelkező eszközét. Az alapötlet bár nem új, a kis zseni találmánya költséghatékonyabbnak és eredményesebbnek mutatkozik mint az eddigi megoldások.

Angelo elsősorban olyan fejlődő országokba juttatná el találmányát, ahol az embereknek csak minimálisan, vagy egyáltalán nincs hozzáférésük elektromos áramhoz. Ilyen Afrika több országa is, pl. Etiópia, ahol már egy mobiltelefon feltöltése is komoly kihívást jelent a helyiek számára. El is indult jónéhány kezdeményezés a térségben, ezek közé tartozik például a napelemes vegyesbolt, ahol bárki feltöltheti mobiltelefonját.

 

Kép forrása: A beágyazott youtube videóból.

 

A rovat új hírei

Hasonló