Egy 15 éves lány találmánya

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/07/07

15 éves kanadai lány olyan LED-es zseblámpát készített amely a testhő energiáját használja fel.

"A tervezet ergonómikus, termodinamikailag hatékony és csupán 5 fokos hőmérsékletkülönbségre van szüksége hogy 5,4 milliWatt energiát generáljon." - mondta a fiatal feltaláló, Ann Makosinski.

Működése igen egyszerű, a termoelektromosságra épül: a zseblámpa a rárögzített lemezek által kap elektromos áramot. Az ún. Peltier hatáson alapuló működés lényege, hogy két különböző anyagú vezető végeiket összekötve (forrasztva, hegesztve, vagy fémesen összesajtolva), amennyiben áram folyik át rajtuk, akkor az egyik kötési pont melegszik, a másik pedig hűl, illetve a fordított folyamatban az egyik pont melegítése (vagy a másik hűtése) a hurkon áramot hajt keresztül.

A lámpa egyik (esetünkben külső) oldalának tehát melegnek a másiknak hidegnek kell lennie. Ezért a lámpa üreges, hogy a levegő lehűthesse a lemezek belső részét, külső része pedig a használó tenyere által jut hőenergiához. Minél nagyobb a hőmérsékletkülönbség, annál hatékonyabban működik. Érdemes tehát télen, hidegebb időszakban használni.

Nem kifejezetten erős lámpára kell gondolni: ez a lámpa csupán 5 miliwattos energiát igényel (a LED égőnek ez elegendő), és körülbelül másfél méterre világít el.

Fotó forrása: Ann Makosinski

 

 

forrás: grist.org, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló