30 éve választhatunk ökocímkés termékeket

Hír

írta: MTI
2022/09/05

Ünnepélyes sajtótájékoztatót tartottak az európai uniós ökocímke fennállásának 30. évfordulója alkalmából. A rendezvényen kiderült: az ökocímkével ellátott termékek száma már megközelíti a 90 ezret.

Mindez jól mutatja a környezetbarát termékek iránti érdeklődés növekedését. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) rendezvényén Raisz Anikó, környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár elmondta: a fogyasztók környezettudatossága az elmúlt években Magyarországon is egyre nő, mindez pedig ösztönzőleg hat a gyártókra, a forgalmazókra és a szolgáltatókra is.

Úgy fogalmazott: "Az ökocímke annak a jelképe, hogy egy társadalom és gazdaság hogyan fog össze egy jobb jövő érdekében. A környezetbarát vásárlási szokások kialakulása ugyanis a gyártókat, a szolgáltatókat és a forgalmazókat is arra ösztönzi, hogy jó minőségű és kedvező környezeti tulajdonságú termékeket állítsanak elő, azaz környezetbarát gazdasági szerkezet alakuljon ki."

Az ökocímke megszerzésének kritériumai között olyan szempontok szerepelnek, mint a fenntarthatóság, az energiatakarékosság, a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése, a terméktartósság, valamint a veszélyes anyagok használatának kizárása. Ha az emberek ezt a minősítő címkét látják, biztosak lehetnek abban, hogy az adott termék az előállítástól a hulladékká válásáig megfelel a környezetvédelmi normáknak és használata kevésbé terheli a környezetet.

Azok a gyártók és vállalatok tudják megszerezni az ökocímkét, amelyek a fenntarthatóság előnyeit a hatékonyság növelésére szeretnék fordítani, ezen felül céljuk a stabil, jövőbe mutató és fenntartható üzletmenet. Mindezek miatt Raisz Anikó úgy vélekedett, az ökocímke valójában egy díj, amely a környezeti fenntarthatóság terén elért eredményekért jár.

"Bízom abban, hogy az ökocímke Magyarországon is jelentős környezet- és fogyasztáspolitikai eszközzé válik" - fogalmazott az államtitkár, aki egyúttal megjegyezte, terveik között szerepel például, hogy az ökocímke megszerzéséhez szükséges adminisztratív költségekre támogatást nyújtanak.

Az eseményen bemutatták azt az elektromos kerékpár által húzott "gördülő kiállítótermet" is, mely idén májusban indult el Brüsszelből és szombaton érkezett meg Magyarországra. A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a 30. évforduló eredményeire és bemutassa az ökocímke hozzájárulását a fenntartható fogyasztási döntésekhez.

Az érdeklődők az országban Budapest nevezetességei mellett Fonyód, Biatorbágy és Bábolna településeken találkozhatnak a gördülő kiállítóteremmel, amely majd visszatér Brüsszelbe.


Kép forrása: MTI / Soós Lajos

 


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Élmény-ajándékozás ökosan

Ma már egyre több szó esik arról karácsony előtt, hogyan tehetjük zöldebbé az ünnepeket. Ilyenkor a csomagolás ...

A valódi öko-szex :)

Egy megosztó, ám hatékonynak tűnő kezdeményezés a dél-amerikai esőerdők megmentéséért.