Élmény-ajándékozás ökosan

Hír

2019/12/08

Ma már egyre több szó esik arról karácsony előtt, hogyan tehetjük zöldebbé az ünnepeket. Ilyenkor a csomagolás csökkentéséről, természetes anyagok használatáról, kézzel készíthető dekorációkról és játékokról, valamint környezetbarát kozmetikumokról cikkeznek a legtöbbet. Mi most az ajándékozással kapcsolatos írásokhoz szeretnénk csatlakozni cikkünkkel – egészen pontosan azt járjuk körbe, miért érdemes élményt ajándékozni.

Régebben is előfordult, hogy az emberek utazást, színházjegyet, hangversenybérletet tettek a fa alá, vagy az álomutazás árához járultak hozzá valamennyi összeggel, mára azonban felerősödött ez a trend, és ennek valószínűleg köze van a környezettudatossághoz is.

Hiszen egyre többen ismerik fel, hogy értelmetlen újabb porfogókkal, felesleges kacatokkal gyarapítani a háztartást, és a nehezen kiválasztott ajándék gyakran mégsem okoz osztatlan sikert. Ünnepek után szinte elárasztják a boltokat a vevők, hogy visszacseréljék a portékákat.

1. Ökohotelek

Ha valóban környezettudatosan akarunk utazást ajándékozni, érdemes odafigyelni arra, milyen úton-módon juthatunk el a célpontba, melyik az a közlekedési mód, mely a legkevésbé terheli meg a környezetet. Az se mindegy, hogy a kiszemelt szálláshely mennyire figyel oda arra, hogy a turizmus a legkevésbé legyen hatással a helyi természeti értékekre. Ma már az üzemeltetők is felismerték, hogy egyre nagyobb az igény a környezetbarát szállásokra, így egyre több olyan hotel, élményközpont létezik, amik szem előtt tartják a fenntarthatóságot. Világszerte négyezer, Magyarországon kb. 20 olyan hotel létezik, melyek szigorú környezetvédelmi szabályzatot követnek a szelektív hulladékgyűjtésen keresztül az energiafogyasztás gazdaságosabbá tételéig.

Ha nem telik nagyobb utazásra, országon belül is izgalmas, 1-2 napos programokkal várják az érdeklődőket a nemzeti parkok, múzeumok, skanzenek. Nagyon sok látogatóközpont, turistaház újult meg az utóbbi években, érdemes körbenézni.

2. Mozogjunk együtt!

A sporteszközök mindig előkelő helyet foglaltak el a karácsonyi kívánságlistákon, és különösen jó ajándéknak bizonyulnak, ha ezzel még az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük (pl. egy kerékpárral, rollerrel), vagy több időt tölthetünk általa a természetben aktív testmozgással. Emellett azonban élményt is ajándékozhatunk: befizethetjük szeretteinket valamilyen túrára (pl. kajakozásra), ellátogathatunk egy kalandparkba, kipróbálhatjuk a barlangászást, búvárkodást.

3. Tanfolyamok

Itt ne elsősorban a hagyományos nyelv- vagy főzőtanfolyamokra gondoljunk, hanem olyanokra, melyek segítenek a háztartásunk zöldítésében is. És nem is kell feltétlenül hónapokig tartó tanulásra elköteleződni. Egyre több olyan workshop, 1-2 alkalmas tanfolyam van, ahol elsajátítható a natúr kozmetikumok házi elkészítésének módja, pl. hogyan kell szappant főzni; már léteznek varrótanfolyamok a környezettudatosság, újrahasznosítás jegyében, és van, ahol  a jelentkezőnek iparművészek segítenek saját, egyedi táskájuk, cipőjük elkészítésében.

4. Jótékonyság

Manapság egyáltalán nem ritka, hogy valaki arra kéri barátait, ismerőseit, hogy a szokásos ajándékok helyett inkább támogassanak valamilyen jótékonysági akciót, segítsenek adományt gyűjteni például egy állatmenhelynek, gyerekeknek, vagy járuljanak hozzá kisebb-nagyobb összeggel egy karitatív gyűjtéshez. Ehhez akár az interneten is indíthatunk egy kampányt az erre a célra létrehozott oldalakon, ahol a megajándékozott figyelemmel követheti azt is, mi valósult meg a kitűzött célból. Számos olyan projekt is létezik, melyek támogatásával Földünk jövőjéért tehetünk: faültetés, veszélyeztetett fajok védelme, hulladékgyűjtés, tiszta ivóvíz biztosítása. Ha ódzkodunk a pénzgyűjtéstől, akár olyan szimbolikus tárgyat is vásárolhatunk, mellyel egy jó célt támogathatunk, de népszerű állatok, fák, iskolák, stb. szimbolikus örökbefogadása is.

Ha a fenti tanácsok alapján választunk ajándékot, biztosak lehetünk benne, hogy nem csak a Földnek teszünk jót, de rengeteg közös élménnyel, emlékkel gyarapodhatunk, szerettünk is kipróbálhat valami olyasmit, amire már régóta vágyik.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: Free-Photos


Ön környezettudatosan választ karácsonyi ajándékot?

A rovat új hírei

Hasonló