4 erdei finomság

Magazin

2014/10/28

Bár a természet lassacskán már a téli pihenésre készül, még elcsíphetjük az utolsó, meleg napsugarakat, no meg a beérő terméseket is, melyekkel feltölthetjük vitaminraktárainkat a következő hónapokra.

A gyűjtögetés szabályai
A termések tárolásához érdemes kosarat vagy papírzacskót vinnünk. Fontos, hogy csak tiszta helyről szedjünk, kerüljük a forgalmas utak mentén található bokrokat. Figyeljünk arra, hogy ne tegyünk kárt a növényben, és legyünk különösen óvatosak, ha tövises bokorral állunk szemben. Ne szedjünk le minden szemet! Hagyjunk az állatoknak is, akiknek a túlélésük múlhat rajta, és ez teszi lehetővé, hogy a növény újra elszórhassa a magjait.



Kökény
Az ősz elsősorban a bogyós gyümölcsök szezonja. Az egyik legizgalmasabb ízvilág a kökényé, melynek kékes-hamvas, fanyar bogyóira erdőszéleken, cserjésekben, bokros dombokon találhatunk rá. Bár azt mondják, az első fagyok után érdemes szedni, miután megcsípte a dér, mert ekkor édesebb a termés, a tudományos álláspont szerint már ezelőtt is bátran fogyaszthatjuk. A növényből számtalan ételt és italt készíthetünk: szörpöt, lekvárt, sőt, likőrt is, amiből különleges karácsonyi ajándék is válhat. De nemcsak a kulináris élvezetek, hanem a hatása miatt is érdemes megkóstolni a kökényt: élénkít, melegít, ráadásul C-vitaminban gazdag. Régen kedvelt összetevője volt a lábadozó betegek étrendjének.



Csipkebogyó
A másik kedvelt és elterjedt őszi növény a szintén előkelő C-vitamin tartalommal rendelkező csipkebogyó, melynek tüskés bokraiba lépten-nyomon belefuthatunk erdők, utak szélén. A termés tartalmaz magnéziumot, vasat, kalciumot, B1-, B2-, K- és P-vitamint. A magnézium az idegrendszerre és a csontokra van kedvező hatással, a C-vitamin antioxidáns tulajdonságaival a sejtek regenerálódását segíti. Elsősorban teát, szörpöt, lekvárt készítenek belőle.



Dió

Bár a diószezon már a végéhez közelít, szőlőhegyen, gyümölcsösök és elhagyatott kertek közelében még ráakadhatunk a csonthéjas termésre. Megéri egy kis kutatást végeznünk, mert a gyümölcs az egyik legkiadósabb téli tápanyagforrás. A benne található, telítetlen zsírsavaknak köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, emellett tartalmaz fehérjét, ásványi anyagokat, magnéziumot, káliumot, kalciumot és antioxidáns hatású E- és B-vitamint.



Szelídgesztenye
A szelídgesztenye az egyik legfinomabb téli csemege, igaz, az utóbbi időkben sok helyen luxusnak számít. Magyarországon őshonos faj, mielőtt termeszteni kezdték, tölgyerdőkben élt. Ma elsősorban a Dunakanyarban, a Mecsekben, Zalában, a Kőszegi- és a Soproni-hegységben és a Somogyi-dombvidéken találhatunk gesztenyefákat, gesztenyés ligeteket. Régen gabona pótlására használták, ma a paleolit étrendben tölt be hasonló szerepet. Jelentős E-, B1-, B2-, B6-vitamin forrás, emellett nátriumot, káliumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz.

 

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében (különösen kökény, csipkebogyó és gesztenye esetében). A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.

forrás: reformeletmod.blogspot.hu, wikipedia.org, napidoktor.hu, nol.hu, tudatosvasarlo.hu, balintgazda.hu

A rovat új hírei

Hasonló

5 tiszta fehérjeforrás

Vajon melyik növényben van a legtöbb fehérje? Mire kell figyelnünk, ha húst vásárololunk? Cikkünkből kiderül.

A rovat legolvasottabbjai