5 tiszta fehérjeforrás

Magazin

2014/03/13

Vajon melyik növényben van a legtöbb fehérje? Mire kell figyelnünk, ha húst vásárololunk? Cikkünkből kiderül.

Sokáig elsősorban a vegetáriánusoknak okozott fejtörést, miből fedezzék a szükséges napi fehérjemennyiséget, manapság azonban már a húsevőknek is érdemes megfontolniuk, miféle termékeket fogyasztanak. Az ipari állattenyésztés áldatlan körülményei ugyanis nemcsak a ketrecekben sínylődő élőlényeknek okoznak kellemetlenséget, hanem azoknak is, akik elfogyasztják őket. De mégis, mit együnk akkor?

Olajos magvak
Az olajos magvakról sokan tudják, hogy rengeteg fehérjét rejtenek, de talán kevesebben vannak tisztában azzal, hogy a csonthéjasok egyenest a fehérjeverseny győztesei. Például a tökmag 100 grammjából 33, 9 gramm fehérje, így két kis zacskónyi akár a napi fehérjeszükségletet is fedezheti, csupán tekintélyes zsírtartalma szabhat határt a fogyasztásának. Mögötte nem sokkal marad el a mandula 27,6 gramm fehérjével.

Hüvelyesek
A hüvelyesek sok helyen a heti menü alaptartozékai, és könnyen beilleszthetők a legtöbb diétába is. Főzelékként és párolva is változatos lehetőségeket rejtenek, legyen szó a keleties fűszerezésről, vagy épp a hagyományos magyar konyha ízeiről. A sárgaborsó igazi fehérjebomba: a maga 27,2 grammjával kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a tojás (13,5), akárcsak a  földimogyoró a maga 26,7 grammjával. A lencse 26 grammal erősíti a mezőnyt, és megelőzi a legtöbb fehérjét tartalmazó húst, még a csirkét is (24,7).

Bár a szója az egyik legismertebb húspótló, nem árt csínján bánnunk vele. Amellett, hogy előállítására és feldolgozására nem mindig a környezetbarát megoldások jellemzők, a benne található fitoösztrogén hatással lehet az ember hormonháztartására.

Savó
A savóra általában a sajtkészítés melléktermékeként tekintenek, pedig ez az alapanyag sokkal értékesebb annál, minthogy csakúgy kiöntsük. Ásványi anyagokban (magnézium, cink, vas, foszfor, kálcium, réz, szelén), és vitaminokban (C-, B-, H-) gazdag, de ami a legfontosabb: minden esszenciális és nem esszenciális aminosav is megtalálható benne. Az olaszok ricottát, az erdélyiek ordát készítenek belőle, mely kaporral különlegesen finom palacsintatöltelék. A savót aludttejkészítés során is kinyerhetjük a tejből.

Húst, csakis megbízható helyről
A hús beszerzésénél a legjobb, ha tudjuk, honnan származik. A szupermarketek előrecsomagolt termékeinek ugyanis meglehetősen bizonytalan az eredete, ráadásul gyakran tartósítószerrel, növekedési hormonnal és antibiotikummal vannak tele. Ha nem tudunk vidéki rokonoktól, barátoktól, vagy a barátok ismerősein keresztül szert tenni húsra, még mindig felkereshetjük a termelői piacokat vagy bevásárló közösségeket, ahol valószínűleg találunk megbízható gazdákat.

Búzacsíra
Bár a gabonák nem elsősorban fehérjetartalmukról híresek, a búzacsírában kiemelkedően sok, kilogrammonként 25 gramm protein található. Emellett tele van B1-,B2- és E-vitaminnal, így különösen a téli időszakban segíthet az egészség megőrzésében. A búza bio- és gazdaboltokból is beszerezhető.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Ételinnováció: Vegánszalonna

Az Egyesült Államokban sokféle étel készül laborban. Íme a húspótlók legújabb generációjának úttörője, az algából ...

A rovat legolvasottabbjai