A mesterséges intelligencia fénykép alapján megmondja, milyen alapanyagokból készült az étel

Hír

írta: ecolounge
2017/07/23

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) szakemberei a Qatar Számítástechnikai Kutató Intézet (QCRI) együttműködésével kifejlesztettek egy mesterséges intelligenciát (AI), amely az ételről készült fotó tanulmányozásával megmondja, milyen alapanyagokat használtak fel készítéséhez.

Az MIT szakembereinek célja az volt, hogy az algoritmus segítsen megállapítani, mennyi kalóriát fogyasztunk az adott étellel.

Nick Hynes és kollegái több tucat gasztronómiai honlap (ilyen például a food.com) egymillió receptjével ismertették meg az algoritmust, mindegyikhez párosították a végeredmény illusztrációját. Jelen állapotában az AI 65 százalékos pontossággal kiválasztja a megfelelő receptet.

A “Pic2Recipe” fotó alapján azt is meg tudja mondani, mi van az ételben: ha lát egy tálca süteményt, azt tudja, hogy valószínűleg lisztből, tojásból és vajból készült.

A rendszer a bonyolultabb ételek esetében - mint pl. a sushi tekercsek - (még) gyengébben teljesít, az aprósütemények és muffinok receptjeinek megtalálásában viszont jeleskedik, mivel ezek nagyon népszerűek az interneten és elkészítésük is egyszerűbb. Azt például (még) nem tudja megmondani, hogyan készítették el az ételt, például, hogy a hozzávaló hagymát párolták, vagy megsütötték, ám az alkotók remélik, hogy az AI a tudást is megszerzi majd.

Az emberek az algoritmus jobb verzióját majd felhasználhatják arra, hogy egész nap nyomon kövessék étrendjüket. "A nagyobb cél, hogy pontosan megmondja, mennyi kalóriát tartalmaz az adott étel" - mondta Hamed Haddadi, a Londoni Queen Mary Egyetem munkatársa. Léteznek már applikációk a kalóriabevitel ellenőrzésére, de ehhez az embernek be kell táplálni azt, mit fogyasztott - tette hozzá Haddadi.

A mesterséges intelligenciát egy honolului számítógépes konferencián fogják részletesen bemutatni.

A Pic2Recipe oldalán feltölthetőek saját élelmiszerfotók is, katt ide.forrás: MTI, geek.com

A rovat új hírei

Hasonló