A nyakbavaló megmondja, mit eszünk

Hír

2016/03/31

Az étrendfigyelés módszereit szeretné tökéletesíteni a kutatócsoport.

Wenyao Xunak, a New York-i Állami Egyetem számítástechnika professzorának egy éttermi epizód adta az ihletet az ételfelismerő eszköz kifejlesztéséhez. A mögötte ülő vendég hangosan csámcsogott, Xu pedig ennek hatására egy olyan eszköz ötletén kezdett gondolkodni, amely pusztán hang alapján azonosítaná a fogyasztott élelmiszert. A professzor neki is fogott a megvalósításnak, és egy csapatnyi kutatóval megtervezte a nyakban viselhető kiegészítőt, melyet AutoDietarynak keresztelt.

És hogy mégis mi lehet egy ilyen szerkezetnek a haszna? A feltalálók célja, hogy minél egyszerűbb módját találják meg annak, hogy valaki nyomon követhesse az étrendjét. - Ez az eszköz egyáltalán nem tolakodó, és a felhasználónak nem kell semmit sem tennie ahhoz, hogy rögzíthesse, mi mindent evett aznap – mondta Xu. – A hagyományos étrend- dokumentáló eszközök, mint az ételnapló és a hasonló alkalmazások ennél sokkal több tudatos erőfeszítést igényelnek, míg az eredményeik nem olyan pontosak. Ezekkel szemben az új szerkentyűt csak viselni kell - folytatta a professzor.

Az AutoDietary érzékelők segítségével veszi fel a harapás, a rágás és a nyelés hangját, amit aztán Bluetoothon keresztül küld az okostelefon-alkalmazásnak, mely elemez és rögzít minden elfogyasztott fogást. A kutatók hangmintatárat alakítanak ki, melyet a rendszer használni tud, emellett olyan algoritmuson dolgoznak, mely képes felismerni a különböző felhasználók egyedi rágáshangjait.

Ugyanakkor több kihívás is áll még a fejlesztők előtt, mert míg bizonyos ételek hangja világosan megkülönböztethetők egymástól, mint az alma és a répa esetében, addig más fogások hangjai nagyonis hasonlítanak, például a jégrémé és a zabkásáé. Jelen állapotában az eszköz 84%-os pontossággal ismeri fel az egyes ételeket, de a hangmintatár folyamatosan bővül. A kutatócsoport törekszik rá, hogy a találmány minél előbb forgalomba kerüljön.

forrás: fastcoexist.com

A rovat új hírei

Hasonló