Mit tud az ételszkenner?

Hír

2015/11/10


A személyi ételszkennerrel még azt is megtudhatjuk, hogy tettek-e kábítószert a pulton hagyott italunkba.

Az izraeli Consumer Physics (Fogyasztói fizika) nevű cég olyan eszközt dobott piacra, mellyel átvizsgálhatjuk az asztalunkra kerülő ételeket, italokat. Megtudjuk például hogy mennyi cukor van egy almában, vagy azt, tettek-e kábítószert a pulton hagyott italunkba.

Az eszköz neve SCiO, és ahhoz a spektroszkópiás technológiához hasonlóval működik, melyet a csillagászok alkalmaznak a csillagok összetételének megállapítására. Vagyis az eszköz érzékeli az étel „molekuláris lenyomatát", majd a részleteket elküldi a felhasználó okostelefonjára, és innen már csak egy lépést a SCiO adatbankja, melynek segítségével a kapott információ lefordítható a tápanyagtartalomra.

Hogyan működik?
A kütyü tulajdonképpen nem más, mint egy spektrométer, mely a színképelemzés módszerével dolgozik. Vagyis fénysugarat bocsát ki, és abból szerez információt az összetevőkről, hogy az általa kibocsátott fénysugár hogyan verődik vissza a különböző típusú molekulákról. Egész pontosan a különböző hullámhosszokat olvassa le, melyek azzal keletkeznek, hogy a fény visszaverődik a vizsgált tárgyról. Ezt az információt összehasonlítja az eredetileg kibocsátott fénysugár információjával, és ebből alkotja meg azt a kódot, ami alapján aztán a tápanyaginformációk lehívásra kerülnek a központi adatbázisból.

Bár maga a technológia nem új, mert például titkosügynökök (még a filmbéli James Bond is - lásd Casino Royal) és vízminőség-ellenőrök használták már ezelőtt, eddig ilyen kis méretben nem lehetett kapni. A cég azt tervezi, hogy hasonló eszközt fejleszt gyógyszerekre, szépségápolási termékekre, sőt, drágakövekre is.


Kép forrása: Consumer Physics / Consumer Physics Facebook

 

A rovat új hírei

Hasonló

Az első életnagyságú E-fa

A napenergiával működő E-fa célja, hogy életre keltse a közterületeket: Kényelmes pihenőhely, töltőállomás és Wi-Fi egyben.

A rovat legolvasottabbjai