A parlagfű mint gyógynövény?

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/08/01

Talán sokan kételkednek a címet olvasva a hír hitelességét illetően, hiszen a legtöbbünk eddig csak a parlagfű ártalmairól hallott. Az már köztudott, hogy a növénynek csak a pollenje allergizál, ezért fontos a parlagfű begyűjtése még virágzása előtt. Az így felhalmozott hulladék viszont felhasználható: a parlagfű egyes alkotóelemeit kinyerve gyógyhatású, valamint tisztító-és fertőtlenítőszerek állíthatóak elő.

A parlagfű hasznosításának módjairól kísérleteznek a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumában – az eredmények pedig igen biztatóak. Dr. Csubák Mária vegyész, az Agrokémiai és Talajtani Intézet docense az egyik helyi rádió műsorában beszélt a „gyomnövénynek titulált gyógynövénnyel” kapcsolatos szemléletváltás szükségességéről. – Célunk egy meglévő, és a környezetre, illetve az egészségre káros anyag hasznosítása – hangsúlyozta. Szó sincs tehát arról, hogy termeszteni akarnák, hiszen a parlagfű olyan mértékben van elszaporodva a térségben, hogy 30-40 évre elegendő hasznos alapanyag áll rendelkezésükre a belőle készülő potenciális termékek előállításához.

A parlagfű egy Amerikából származó gyomnövény, amit az indiánok mint gyógynövényt ismertek és hasznosítottak – ez az európai gyakorlatból már hiányzik, és éppen ez ihlette meg a magyar kutatókat. Mire is jó tehát a parlagfű, vagyis az Ambrosia artemisiifolia az indián gyakorlat szerint? Számos bajra lehet gyógyír: helyi vérzések csillapítására, rovarcsípésre, gyulladt sebekre, de gyomorbetegségek ellen is használták. Teája pedig többek között lázcsillapításra és mellhártyagyulladás kezelésére is alkalmazható. Amit a magyar kutatások is igazoltak, az a parlagfű teremésztes növényvédő szerként való használata talajfertőtlenítő hatásának köszönhetően. Emellett pedig háztartási tisztítószer, de akár szappan és hajsampon is lehet a növényből előállított kivonatból.

Pillanatnyilag még nem sikerült ipari partnert találniuk a fenti termékek előállításához, pedig ezek befektetési igénye nem nagy: egy-két év alatt egy széles háztartás-vegyipari család gyártását lehetne megindítani a docens asszony szerint. Ráadásul gazdasági hatása is jelentős: a parlagfű idejében történő leszedése szezonális munkahelyeket is teremthet.

 

forrás: Friss rádió

A rovat új hírei

Hasonló