Ashwagandha - Miért érdemes szedni?

Hír

2022/12/20

Az Ashwagandha valójában egy olyan növény, amely iránt jelenleg fokozott érdeklődés mutatkozik, ami valószínűleg egészségjavító tulajdonságainak köszönhető. Bár Lengyelországban viszonylag új keletűnek tekinthető, Indiában már évezredek óta használják. Mindazonáltal az ashwagandha különösen a fizikailag aktív emberek körében vált népszerűvé, de érdekes módon a nem sportoló emberekre is pozitív hatással lehet, és ebben a csoportban kevéssé ismert. Érdemes tehát közelebbről megnézni, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik, és ez segít megválaszolni azt a kérdést, hogy miért érdemes használni.

Mi az az ashwagandha?

Az Ashwagandha alapvetően sokféle néven fut, és mindegyikkel találkozni fogsz. Nevezhetjük lomha vitania, indiai ginzeng, álomkór vagy téli cseresznye néven is. Ez egy olyan növény, vagy inkább bokor, amelynek jellegzetes szaga van, amely egyeseket a lovak által kibocsátott szagokra emlékeztet.

Érdekes módon a legnépszerűbb név, az "ashwagandha" két szó, az "ashwa", azaz ló és a "gandha", azaz erő kombinációjának eredménye. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy egyfajta erőt ad annak, aki használja, és a fent említett, lovakhoz kapcsolódó jellegzetes illatának.

 

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik az ashwagandha?

Indiában az ashwagandhát sok éven át használták különböző betegségek és betegségek leküzdésére. Érdekes módon többek között a tuberkulózis, a vitiligo, az ízületi gyulladás és a hörghurut elleni küzdelemben is alkalmazzák. Ugyanilyen érdekes azonban az is, hogy az ashwagandhát olyan embereknek adták, akiknek alvásproblémáik, menstruációs ciklusuk, sőt krónikus csuklásuk is volt.

Az ashwagandha azonban ma már sokkal jobban tudományosan kutatott, és megfigyelték, hogy többek között a stressz ellen is pozitív hatással van. Ez azt eredményezte, hogy az ashwagandhát olyan embereknek ajánlják, akiknek nagy nehézséget okoz a stressz kontrollálása, például a munka vagy más kötelezettségek miatt.

Azonban egyre gyakrabban találjuk meg különböző táplálékkiegészítőkben és étrend-kiegészítőkben. Ez annak köszönhető, hogy az ashwagandha olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek támogatják a szervezet általános teljesítményét, valamint a regenerációs folyamatokat pl. edzés után. Mindezek miatt egyre több ember használja szívesen.

Érdemes azonban nem feledkezni meg arról, hogy fontos a megfelelő minőségű étrend-kiegészítő, és hogy annak bizonyított forrásból kell származnia. Az ALLNUTRITION shop (https://allnutrition.hu/Ashwagandha-k1087.html) kínálatában szerepelnek az ashwagandhát tartalmazó termékek, amelyek segíthetnek javítani az Ön állapotán, és mentálisan is rugalmasabbá tehetik Önt.


Kép forrása: unsplash.com / Szerző: Bankim Desai

A rovat új hírei

Hasonló

Egészséges saláták

A különféle salátákat az év minden napján, minden étkezés alkalmával fogyaszthatjuk.

Egészséges a bor, vagy sem?

Ahány pártolója, legalább annyi támadója is akad a borfogyasztásnak. Vajon mi lehet az igazság a bor kapcsán?