A túraruhák is szennyezhetik a környezetet!

Hír

írta: Tóth Judit
2015/12/04

Környezetszennyező anyagok ma már Földünk legeldugottabb helyeire is eljutnak. Ki gondolná, hogy ez a természetszerető túrázóknak is köszönhető, akiknek fogalmuk sincs arról, milyen káros vegyi anyagokat tartalmaznak ruháik.

A probléma elsődleges forrásai az outdoor cégek által széleskörűen használt per- és polifluorozott vegyületek (PFC-k), melyek impregnáló anyagként biztosítják a túrakabátok és nadrágok vízhatlanságát. Ezek a vegyületek azonban kijutva a környezetbe csak nagyon lassan bomlanak le és a levegőben terjedve messzire eljutnak. Eléggé ellentmondásos tehát a helyzet; ugyanis épp azok a cégek károsítják ilymódon termékeikkel a természetet, akik mindeközben természetjárásra ösztönözik vásárlóikat, és tulajdonképpen ők maguk is a természetnek köszönhetik létüket és bevételüket.

Három kontinensen keresték a PFC-k nyomait
A PFC-k ma már mindenhol ott vannak, a levegőben, a vizekben, az élőlényekben, a szürke iparvidékektől kezdve a természetes élőhelyekig. - A Greenpeace munkatársai arra voltak kíváncsiak, vajon az érintetlen hegyvidéki területeken nyomára bukkannak-e a per-és polifluorozott vegyületeknek. Idén májusban és júniusban Európa, Ázsia és Dél-Amerika hegyvidéki régióiban vettek hó-és vízmintát, egészen pontosan Chilében, Kínában, Olaszországban, Oroszországban, a svéd–norvég–finn hármas határon, Svájcban, Szlovákiában és Törökországban. A vizsgálatok sajnos kimutatták, hogy a PFC vegyületek nyomai szinte minden mintaterületen ott vannak. A legmagasabb koncentrációt az Alpokban, a Magas-Tátrában és az olasz Appeninekben találták.

Ha egyszer kikerült a természetbe, sokáig ott is marad!
A PFC vegyületek mesterséges anyagok, a természetben nem találhatóak meg. Bennük a szénhez hidrogén helyett részben vagy teljes egészében fluor atomok kapcsolódnak. Nagyon stabil vegyületek, hosszú ideig megmaradnak a természetben és a levegőbe kerülve messzire eljuthatnak. Az ipar sokféle módon felhasználja ezeket a vegyületeket, az említett outdoor ruházatokon kívül például szőnyegek, játékok, műanyag edények, festékek, teflonok gyártásakor. A PFC-k az outdoor ruházatok életciklusának bármelyik szakaszában kikerülhetnek a környezetbe, akár a gyártás, akár a ruha viselése, otthoni mosása vagy épp a szeméttelepre kerülése során. A hosszú láncú PFC-k felhasználását, melyek a legtoxikusabbak, már sok országban szabályozzák, ám ezek jelenléte a természetben még mindig komoly probléma. A környezetvédők támadásaira sok cég azzal reagál, hogy már megtették a szükséges lépéseket, hisz váltottak a hosszú láncú PFC vegyületek használatáról az általuk ártalmatlannak tartott rövid láncúakra. A probléma azonban ezzel sincs megoldva, hisz a rövid láncú PFC-kről, ezek környezetre és az élővilágra gyakorolt hatásáról egyelőre még keveset tudnak.

Az anyatejből is kimutatták
A fluortartalmú üvegházhatású gázok, melyek közé a PFC-k is tartoznak lényegesen kisebb mennyiségben kerülnek a légkörbe, mint például a CO², globális felmelegedési potenciáljuk mégis nagyobb. A PFC-k a táplálékláncon keresztül az élő szervezetekbe is bejutnak. Kimutatták már például jegesmedvék és pingvinek vérében, de megtalálták már az emberi vérben, sőt az anyatejben is és az anyaméhben levő magzat szervezetében is. Egyes PFC-k egészségügyi problémákat is okozhatnak, károsíthatják a szaporodóképességet, a hormonrendszert és daganatok keletkezésével is összefüggésbe hozták azokat.
Idén májusban 38 ország 200 tudományos kutatója írt alá azt a nyilatkozatot (Madrid Statement), melyben közösen kérik a döntéshozókat, hogy a környezet és az emberek egészségének védelme érdekében hozzanak szigorúbb szabályokat a per-és polifluorozott vegyületek felhasználásával kapcsolatban.

Detox outdoor
A Greenpeace még 2012-ben vizsgáltatta meg több ismert túraruházatot gyártó cég ruháit. A megvizsgált darabok mindegyike tartalmazott PFC vegyületeket. Ezért is indították el Detox Outdoor elnevezésű kampányukat, mellyel megpróbálnak nyomást gyakorolni a gyártókra és követelik tőlük, hogy vállaljanak felelősséget a természet megőrzéséért. Annál is inkább, mert a PFC-re ma már van környezetbarát alternatíva. Jó példa erre a Greenpeace fent említett expedícója is, melynek résztvevői PFC-mentes ruházatot viseltek.

Egyes cégek, például az Adidas, a Puma, a Fjallraven és a Paramo, már gyártanak PFC mentes, vízálló ruházatot. A Puma azt is vállalta, hogy 2017-től termékei 100%-ban PFC-mentesek lesznek. Több gyártó is piacra dobott már olyan környezetbarát kabátokat, melyek nem csak PFC-mentesek, de újrahasznosított alapanyagból vagy 100%-ban poliészterből készültek, és így teljes mértékben újrahasznosíthatóak lesznek majd.

 

forrás: detox-outdoor.org

A rovat új hírei

Hasonló