Gyümölcspépből kézitáska - A kidobásra szánt gyümölcsök és zöldségek újrahasznosítása nem csak az ételpazarlásra nyújthat megoldást!

Hír

2015/08/06

Holland diákok gyümölcsökből készült „bőrrel” szeretnék felhívni a figyelmet az ételpazarlásra. Az új anyag, amellett hogy környezettudatos, vegán alternatívát is kínálhat az állati bőr felhasználásával szemben.

A Willem de Kooning Akadémia tanulóinak egy csoportja elhatározta, hogy kezébe veszi Hollandia egyik legnagyobb társadalmi problémájának, az ételpazarlásnak az ügyét. Rotterdamban az árusok naponta 3500 kiló túlérett vagy esztétikaiag kifogásolható zöldséget és gyümölcsöt dobnak a kukába.

A diákoknak több se kellett, megmentettek az enyészettől egy tetemesebb mennyiségű hulladékot és a szakácsoktól ellesett technikával a gyümölcsöket összekeverték, megsütötték illetve kiszárították. Az eljárás eredményeként sajátos, cukorkaszerű anyagot kaptak, mely állításuk szerint leginkább a bőrre hasonlít. A tanulók, Hugo de Boon, Aron Hotting, Koen Meerkerk, Maaike Schoonen, Bart Schram és Miloy Snoeijers szándéka ezzel a kezdeményezéssel nemcsak az volt, hogy új, számos területen felhasználható anyagot hozzanak létre, hanem nem kevésbé az is, hogy felhívják a figyelmet az ételpazarlás elképesztő méreteire.

Gyümölcsből bőr
- A gyümölcsbőrnek keresztelt anyag minden centimétere egyedi és megismételhetetlen, akárcsak a bőr esetében. Világosan kivehető mintával és textúrával rendelkezik, mely annak függvényében is változik, hogy milyen gyümölcsből készült - nyilatkozta korábban de Boon az AD.nl magazinnak. A bemutatódarabok között található például mangóból készült kézitáska, nektarinalapú bevásárlószatyor és barackpépből készült lámpaernyő. Az alkotók mindenkit megnyugtattak: az anyag nem rohad és nem vonzza sem a hangyákat, sem a muslicákat.

A társaság tovább kísérletezik azzal, hogy a zöldségek és gyümölcsök különböző kombinációjából egyre erősebb és tartósabb anyagot hozzon létre. - Míg a kizárólag eperből készült anyag eléggé könnyen szakad, némi alma vagy sütőtök sokat javíthat rajta – osztotta meg a műhelytitkot de Boon.

Cipő és üléshuzat
Azt, hogy az ötlet egyáltalán nem olyan elvetemült, mint amilyennek elsőre tűnik, az is bizonyítja, hogy máris felkeltette egyes cégek érdeklődését. Például egy cipőmanufaktúráét és azon német vállalatét is, amelyik a BMW és a Porsche számára gyárt üléshuzatot. – A gyümölcsből készült üléshuzat vegán alternatívát kínálhat az állati bőr kárpitozással szemben. – mondta de Boon.

Az étel nem szemét
– Ha a projekt üzenetét egy mondatban kellene megfogalmazom, ez lenne az: az étel nem szemét. Csak meg kell találni a megfelelő felhasználási módját. - tette hozzá.  - Szeretnénk felhívni a figyelmet az ételpazarlásra és meg akarjuk mutatni, hogy van megoldás. Különböző cégekkel szeretnénk együttműködni annak érdekében, hogy fejleszthessük az anyagaink minőségét és minél szélesebb körben fel tudjuk őket használni.

Képek forrása, további fotók és érdekes információk a Fruitleather Rotterdam weboldalán.

 

forrás: ecouterre.com, nltimes.nl, fruitleather-rotterdam.com

A rovat új hírei

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.

Hasonló