A Zara-tulajdonos Inditex több fenntarthatóságot elősegítő Partnerségéről is hírt adott

Hír

írta: ecolounge
2023/10/29

A világ legnagyobb ruházati kiskereskedője nagy mennyiségű újrahasznosított poliésztert, valamint pamut textilhulladékból előállított alapanyagot vásárol.

Az Inditex már eddig is több vállalattal és start-up céggel működött együtt innovációs központjában, ahol termékei környezeti hatásainak csökkentésére keresnek módszereket. Októberben a vállalat két újabb, fenntarthatóságot elősegítő bejelentést is tett. A "zöldülés" érthető, hiszen a fast-fashion kiskereskedőkre nagy nyomás nehezedik a hulladékcsökkentés és az újrahasznosított szövetek használata terén.

A vállalat célja, hogy 2030-ra a poliészter alapú ruháinak 25 százaléka már "új generációs" anyagokból készüljön, ezért több mint 70 millió eurót költ textilhulladékból készült újrahasznosított poliészter alapanyag beszerzésre. A megállapodás értelmében három év alatt megvásárolja a los-angelesi start-up cég, az Ambercycle újrahasznosított poliészter termelésének 70 százalékát, amelyet "cycora" márkanév alatt értékesít majd. Ez tehát egy befektetés, mely segít az Ambercycle-nek finanszírozni az első kereskedelmi méretű textil újrahasznosító üzemét, ahol várhatóan 2025 körül kezdődik meg a cycora gyártása, és a következő három évben folyamatosan építik majd be az Inditex kínálatába az abból készült termékeket. A Zara Athleticz néhány napja jelentett be egy olyan, férfiaknak szánt kollekció bevezetését, amely akár 50 százalékban már ebből az anyagból készül.

Az Ambercycle partnerség az Inditex által a textil újrahasznosító start-up cégekbe történő befektetések sorában csupán a legutóbbi. Tavaly 100 millió eurós három évre szóló szerződést írt alá a finn Infinited Fiber Co. által előállított újrahasznosított szálak 30 százalékának megvásárlására, és befektetett egy másik amerikai cégbe a Circbe is, amely a textíliából textilre történő újrahasznosítással foglalkozik.

Néhány ruházati márka egyébként úgy kívánja csökkenteni a poliésztertől való függését, hogy műanyag palackokból nyert újrahasznosított poliésztert használ, de ez a gyakorlat úgy tűnik nem túl nyereséges, mivel a használt műanyag palackok iránti megnövekedett kereslet az árukat is növelte.

Ahogyan ebben a cikkünkben is bemutattuk, a poliészter napjaink leggyakrabban alkalmazott ruhaalapanyaga, széles körben használatos a sportruházatban, mivel gyorsan száradó és tartós, ugyanakkor nem természetes szövet, mint például a pamut. Kőolaj-alapú, ezért lényegében műanyag, mely a természetbe jutva több száz évig tartó "bomlása" során mikro- majd nano szemcsékre esik szét. Egy 2021-ben publikált átfogó tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy már az északi sarkvidék vízmintáiban is kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét, melyeknek 92 százaléka mikroszál volt, ezen belül 73 százalék poliészter szál, amely méretében és színében is megegyezett a ruhagyártásban használttal. A vízminták többségét a felszíntől számított 3-8 méteres mélységben gyűjtötték, ahol a tengeri élőlények egy jelentős része táplálkozik. Tehát az Inditex - Ambercycle partnerség jelenleg azért tekinthető fenntarthatónak, mert a felhasznált poliészter szövet újrahasznosított. Kérdés - ugyanis a cég közleményéből az nem derül ki - hogy vásárlói számára a poliészter alapanyagú használt ruhák leadását és újrahasznosítását támogatja-e, legalább az EU teljes területén, és ha igen, milyen módon. Szükséges lesz, ugyanis az uniós jogszabályok 2025 januárjától előírják a tagállamok számára a textilhulladék elkülönített gyűjtését. Ezért - például Spanyolországban - az Inditex olyan riválisokkal, mint a H&M és a Mango, már szövetségbe tömörült a ruhahulladék kezelésének érdekében.

A világ legnagyobb ruházati kiskereskedője legutóbbi bejelentése szerint beszállítói 2000 tonna, pamut textilhulladékból előállított nyersanyagot vásárolnak a svéd Renewcell-től, mely a világ egyik első kereskedelmi méretű textil-újrahasznosítója. A Renewcell vegyi eljárással újrahasznosított pamuthulladékból állít elő textilpépet, amelyet Circulose néven forgalmaznak. A környezettudatos ruházati alapanyagra egyre nagyobb a kereslet, a vevők közt van a Levi Strauss, valamint a H&M is. A Renewcell közleménye szerint szeptember végéig mintegy 14.400 tonna Circulose-t értékesített.

Az Inditex éves jelentése szerint tavaly 621.244 tonna ruhaneműt hozott forgalomba.


Forrás: Reutersambercycle.com
Kép forrása: Inditex

 

forrás: Reuters, ambercycle.com

A rovat új hírei

Hasonló