4 környezetbarát ruhaanyag a Föld védelméért

Magazin

2020/02/27

Aggasztó fejlemény, hogy a becslések alapján évente már körülbelül 80 milliárd ruhadarabot állítanak elő világszerte. A körülbelül 4 hetes fast fashion (“gyors divat”) gyártási folyamatot leváltani látszik a még gyorsabb, online vásárlásra specializálódott ultra-fast fashion márkák térhódítása, amik akár 1-2 hetente is képesek új divatárut szállítani a kollekcióikba. Ez a tempó nagyon negatív hatással van a környezetünkre és a vásárlási szokásainkra. A fenntartható divat és a megfontolt vásárlás lényege, hogy az olcsóbb, szintetikus anyagok helyett, olyan ruhákat válasszunk, amiket természetesen lebomló, természetes alapanyagokból, fair-trade körülmények között állítanak elő. Összegyűjtöttünk 4 természetes anyagot, amelyek előállítása a legkevésbé terheli a környezetünket.

Növényi nyersanyag

Habár a pamut természetes rost, a gyapottermesztés olyan nagy mennyiségű vizet igényel (pólónként közel 700 gallont vagyis körülbelül 2650 litert), hogy megkérdőjeleződött annak fenntartható termelése. A textilipar folyamatosan új, környezettudatosabb lehetőségek után kutat, aminek egyik jövőbeli megoldása talán a növényi nyersanyagok újrahasznosítában található. Bizonyos ökotudatos textil cégek már kísérleteznek a banánfa törzséből nyert szövet előállításán, és már kapható a szintetikus bőr utánzatok természetes ellenpárja is, az ananász levélből készült Piñatex műbőr. A kókuszdió héja is kreatív lehetőséget kínál, amiből már meg is született a Cocona-ra keresztelt strapabíró anyag, ami 92%-al gyorsabban szárad a pamuthoz képest, és a sportruházatok gyártásához használják. A feldolgozott narancshéj a selymet helyettesítheti a jövőben, a tengeri algából készült biomasszából pedig cipő talpbetét készülhet.

 

Kender

A kender egy fontos visszatérője a fenntarthatósági diskurzusnak. Ez az egyik legrégebb óta használt kultúrnövény, amit a textilipartól kezdve az építőiparon át számtalan módon hasznosítanak, de a divatvilágban eddig még nem lett igazán népszerű. Legfontosabb előnyei, a 100%-os biológiai lebonthatóság és a negatív szénlábnyom, továbbá hogy a termesztési szakaszban a pamuthoz képest 60-70%-kal kevesebb vizet igényel. A kender ruházatok különösen tartósak, antibakteriális és gombaellenes tulajdonsággal és természetes UV szűrő képességgel is rendelkeznek.

 

Bambusz

A bambuszrost egy rugalmas, környezetbarát alternatíva a ruhagyártásban, mivel nagyon kevés vizet igényel a termesztéséhez, és gyorsabban nő más fákhoz képest. A bambusz másik hasznos előnye, hogy növényvédő szerek és műtrágya nélkül is nevelhető, valamint egy biológiailag lebomló anyag. A divatipar egyre gyakrabban használja például zoknik vagy sportnadrágok összetevőjeként, selymes és tartós adottságai miatt. Hátránya, hogy a bambusz szövetté alakítása sajnos nagy mennyiségű vegyszer használatát igényli, ami ellene megy a növény pozitív tulajdonságainak.

 

Len

A len anyag lélegző, tartós és jó nedvszívó képessége miatt számít kedvelt választásnak. A lenvászon a növény szárából nyert cellulózból készül, és gyakran a kötöttáruk keverékek és az ágyneműk alapanyagaként is használt, antimikrobális kvalitása miatt. A len nem igényel kémiai műtrágyát vagy rovarirtó szereket, és a pamuthoz képest sokkal kevesebb vízre van szüksége, ezért olcsóbb is például a kenderhez képest.

Ha többet szeretnél megtudni a különböző anyagokról látogass el a ShopAlike oldalára.


Kép forrása: unsplash.com / Szerző: Annie Spratt

Forrás: ShopAlike

(X)

forrás: ShopAlike

A rovat új hírei

Hasonló