Csökkentsük a rák kockázatait!

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/04/10

Új elemekkel egészítette ki a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) az Európai Rákellenes Kódex új, kibővített negyedik kiadását, a kockázatok csökkentéséről szóló listát Magyarországon is közzétették. A nemzeti rákellenes naphoz, április 10-éhez kapcsolódva publikált lista a rák kialakulásának kockázatát csökkentő javaslatok listáját a tudomány mai állásának megfelelően állították össze.

A tanácsok a napjainkra jellemző életmóddal együtt járó kockázati tényezők kiküszöbölésére hívják fel a figyelmet, valamint az egyes rákbetegségek korai felismerését és kezelését célzó, rendelkezésünkre álló szűrővizsgálatokon való részvételre buzdítanak. Az életmód megváltoztatására ösztönző tanácsok megtartásával az évek, vagy akár évtizedek múlva fenyegető rák kialakulásának kockázata csökkenthető, a szűrővizsgálatok pozitív hatása pedig ennél korábban is jelentkezhet.

A rákmegelőzés tizenkét pontja:

1. Ne dohányozzon!
2. Otthonát, munkahelyét tegye „dohányzásmentes övezetté”!
3. Óvakodjon az elhízástól!
4. Iktassa be napirendedjébe a szabadidős mozgást!
5. Egyen minden nap friss gyümölcsöt, zöldséget! Tartózkodjon a zsíros és a túlsózott ételektől, cukrozott italoktól!
6. Tartsa mértéket az alkoholos italok fogyasztásában!
7. Kerülje a túlzott napozást, a leégést, a szoláriumot!
8. Tartsa be a munkavédelmi szabályokat! Ismerje és kerülje a rákot okozó anyagokat!
9. Az anyák a szoptatással csökkenthetik az emlőrák előfordulását. A nők számára a csontritkulás hormonpótló kezelése kockázatos lehet.
10. Igényelje 7. osztályos leánygyermeke számára a térítésmentes HPV elleni védőoltást!
11. Fogadja el a meghívást, és vegyen részt szervezett emlőszűrésen, méhnyakszűrésen és vastagbélszűrésen (utóbbi esetében férfiak és nők egyaránt)! Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére!
12. 50 éves kor felett ajánlatos évente részt venni általános orvosi vizsgálaton!

A Magyar Rákellenes Liga kezdeményezésére minden évben április 10-én, az országos rákregisztert 1902-ben létrehozó Dollinger Gyula orvos születésnapján tartják a nemzeti rákellenes napot.
A világon évente több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot (ez a szám 2025-re elérheti a 19 milliót is), s több mint 8 millióan halnak meg rákbetegségben. Magyarországon még a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak (a halálesetek csaknem 50 százalékával), a daganatos betegségek a halálozások 35 százalékát teszik ki. A vezető daganatos halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbél- és végbélrák, az emlőrák, a gyomor-, a prosztata- és a szájüregi rák által okozott halálozás. Évente mintegy 80 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, és több mint 32 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében minden évben. Több rákbetegségben az egész világot tekintve "dobogós" helyen állunk, Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozásban. A rosszindulatú tüdődaganat elsődleges okozója a dohányzás.

Közeleg a nyár, így a bőrrák esélye is növekszik!
A Cancer Research UK elnevezésű brit rákkutató intézet épp a napokban állt elő új kutatása eredményeivel, amely szerint az olcsó, szervezett nyaralások és a bőrrák, avagy a melanoma malignum között van összefüggés. A szervezet szerint a brit nyugdíjasok közül sokan nem tudhatták annak idején, hogy miként óvják meg a bőrüket, épp ezért nőhetett drasztikus mértékben a bőrrák előfordulásának aránya ebben a korosztályban. A szervezet adatai szerint Nagy-Britanniában évente nagyjából 13 300 embernél diagnosztizálnak melanómát, és bár a bőrrákos esetek száma minden korosztályban növekedést mutat, a melanómás betegek közül 5700 egyén 65 év feletti. Ezzel szemben az 1970-es évek közepén ugyanez a szám mindössze 600 volt. A szervezet szerint minden korosztály profitálhat a napozás veszélyeire figyelmeztető közegészségügyi felhívásokból. "Aggasztó látni, hogy a melanóma előfordulásának gyakorisága ilyen gyors ütemben és minden korosztály esetében növekszik" - mondta Richard Marais, a Cancer Research UK (CRUK) munkatársa. Hangsúlyozta, milyen fontos, hogy az emberek figyeljék a saját bőrüket és orvoshoz forduljanak, ha bármilyen változást észlelnek az anyajegyeiken, vagy a bőrük más területein. A szakemberek szerint már az is növelheti a melanoma malignum kialakulásának kockázatát, ha az ember kétévente egyszer leég. "Odahaza ugyanolyan könnyen leéghet az ember, mint vakáció közben, ezért fontos, hogy időnként árnyékba vonuljunk, pólót és sapkát viseljünk, hogy megóvjuk a bőrünket és rendszeresen bekenjük magunkat legalább 15 faktoros, jó minőségű naptejjel" - húzta alá Julie Sharp, a CRUK munkatársa.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Rák eurósítva

A rák évi 126 milliárd euróba került az Európai Uniónak 2009-ben.

Rákos települések

Kína Környezetvédelmi Minisztériuma feltérképezte, hogy az utóbbi években a vegyi szennyezés vezetett a „rákos ...