Rák eurósítva

Hír

írta: Admin
2013/10/14

A rák 126 milliárd euróba (37,3 ezer milliárd forintba) került 2009-ben az Európai Unió országainak - derült ki az Oxfordi Egyetem tanulmányából.

A tüdőrák a leggyakoribb halálos betegség a fejlett ipari országokban, korábban egy nemzetközi tanulmány kapcsán értekeztünk a témában. Akkor kutatók első alkalommal hozták nyilvánosságra a tüdődaganatok kifejlődése és a légszennyezés közötti közvetlen kapcsolatot, amelyet most az Oxfordi Egyetem legújabb tanulmánya is alátámaszt, igaz más aspektusból.

A brit elemzés elsőként mérte fel, mekkora gazdasági terhet ró az uniós tagállamokra a betegség. A felmérés nemcsak a kezelés és a gyógyszerek, hanem a beteg és az őt ápoló családtagok kiesett jövedelmét is a költségek közé számolta.

Az Oxfordi Egyetem és a londoni King's College kutatócsoportja az unió 27 országának 2009-es adatait elemezte. Az összköltségek 126 milliárd euróra (37 ezer milliárd forint) rúgtak, ebből 51 milliárdot (15 ezer milliárd forintot) fordítottak az egészségügyi költségekre, vagyis gyógyszerekre és az orvos munkabérére.

A betegség miatt kiesett munkanapok és a korai halál miatt elmaradt munkavégzés értékét 52 milliárd euróra (15,5 ezer milliárd forint) becsülték, a beteget gondozó családtagokra összesen 23 milliárd (6,8 ezer milliárd forintot) eurót számoltak.

A legnagyobb terhet a tüdőrák rótta az országokra, az összköltségek több mint tizedét emésztette fel. A daganatnak ez a végzetes fajtája - a többi rákbetegséghez képest - egyre fiatalabb embereket érint, ezért a kiesett termelőerő is komoly tényezőt jelent a gazdasági terhek között.

A rák összes költsége azonban kisebb, mint a demencia és a szív- és érrendszeri betegségek terhei - derült ki ugyanennek a kutatócsoportnak 15 európai országot érintő felméréséből. Megjegyezendő, hogy a légszennyezettség a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is összefügghet.


Kép forrása: Wikipedia / National Cancer Institute

 

forrás: MTI, bbc.co.uk, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Csökkentsük a rák kockázatait!

A nemzeti rákellenes naphoz, április 10-éhez kapcsolódva a rák kialakulásának kockázatát csökkentő javaslatokkal teli listát ...

Gének döntik el?

Egy új tanulmány szerint gének döntik el, hogy ki hogyan reagál a légszennyező anyagokra. Valóban csak ezen múlik?

Fokhagyma és a tüdőrák

Hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata.