Dobd ki a szemetest! - Bővített kiadásban jelent meg Tóth Andi hulladékcsökkentésről szóló könyve

Hír

írta: Admin
2019/10/31

Megjelent Tóth Andi: Dobd ki a szemetest - Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyvének második, bővített kiadása. A kötet újdonsága többek között egy átfogó fejezet a társadalmi szerepvállalás fontosságáról.

Tóth Andi: zéró hulladék aktivista, blogger, három gyermekes édesanya, háziasszony. 2016. január 1. óta folyamatosan halad a háztartási hulladék minimalizálása útján, hogy a lehető legjobban megközelítse a zero waste életmódot. Az eltelt időben háztartási hulladékát 90%-kal csökkentette, és mindezzel mintegy 1 millió forintos megtakarítást is elért a családi kasszában. 2018 novemberében hagyományos, 2019 áprilisában elektronikus formában megjelent könyvében saját gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az olvasókkal, arra inspirálva őket, hogy vágjanak bele a zero waste életforma kialakításába.

A könyv befutott útja sok szempontból rendhagyó. A különféle értékesítési csatornákon keresztül 4040 db könyv jutott el a közönséghez. Ennek közel felét (49%) különböző könyvesboltok, 21%-át zöld életvitelt támogató boltok, webshopok juttatták el az olvasókhoz. A Lelkesedés * Tanulás * Szabadság Kiadó közvetlen értékesítés (saját webshop és közönségtalálkozók) útján 26%-kal járult hozzá a személetformáláshoz, ahol kiemelt szempont a minimális csomagolású, műanyag- és szóróanyagmentes kézbesítés. A példányszám 3%-át, oktatási intézmények, könyvtárak vásárolták. A kiadó adományok, tiszteletpéldányok illetve ajándék formájában a könyvek 1%-át juttatta el a környezettudatosság iránt fogékony szervezeteknek.

Tóth Andi azóta is rendszeresen tart előadásokat, workshopokat, szemléletformáló projekt órákat környezetvédelmi és fenntarthatósági rendezvényeken, fórumokon, könyvtárakban, iskolákban. A Háztartásom Hulladék Nélkül blog, Tóth Andi-Háztartásom Hulladék Nélkül Facebook oldal (14.000 követő) és a 25.000 tagot számláló Háztartásom Hulladék Nélkül Facebook-csoport háziasszonya.

A könyvről


Egy hangsúlyozottan magyarországi viszonyokra íródott, a szerző saját tapasztalatain alapuló, hiteles zéró hulladék gyakorlati kézikönyv, amely lépésről lépésre elkíséri az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában.

- Szemléletformáló alapok a zéró hulladék életvezetéshez;

- Három szinten – kezdő, haladó, és szuperhaladó – bemutatott gyakorlati lépések a mindennapi élet 6 területéről: szemlélet, bevásárlás, konyha, fürdőszoba, takarítás, kert;

- Minden rész végén érdekességek: történelmi visszatekintés, hazai és nemzetközi statisztikák, külföldi inspirációk, bakik;

- Minden rész végén forintosított megtakarítási potenciál egy 5 fős, átlagos magyar család költségvetésére;

- Magyarországi és európai uniós jogszabályi vonatkozások;

- Alapítványok, szervezetek, gyűjtőhelyek, nonprofit vállalkozások, applikációk;

- Társadalmi aspektusok – közösségek, család és barátok, iskola, munkahely – áttekintése;

- Sikeres társadalmi szerepvállalás lépésről lépésre;

- 33 kipróbált recept házilag elkészíthető tisztító- és kozmetikai szerekhez;

- Zéró hulladék háztartás alapanyaglistája – bővített változat;

- Magyarországi zéró hulladék életformát támogató webáruházak és boltok – bővített lista;

- Motiváló ellenőrző lista a zéró hulladékos háztartás felé vezető egyéni út dokumentálására.

 

Társadalmi szerepvállalás – lépésről lépésre

A második kiadás újdonsága egy átfogó fejezet a sikeres közösségi együttműködések indításának gyakorlatáról. A fejezet vendégszerzői: Takács-Sánta András, az ELTE docense, a Humánökológia mesterszak igazgatója, a Kisközösségi Program elnevezésű kutatási és akcióprogram ötletgazdája és szakmai vezetője, valamint Rémán Izabella, a Gyermekkor Ökológiája munkatársa.

…, mert hisszük, hogy minden kis lépés számít!


Képek forrása: 1. zerohulladek.blogspot.com; 2. pixabay.com / Monfocus

forrás: Háztartásom Hulladék nélkül
Ön törekszik a háztartási hulladék minimalizására?

A rovat új hírei

Hasonló