Siker! Első díjat nyert a kék vércsékről szóló magyar könyv Nagy-Britanniában!

Hír

írta: MTI
2020/02/08

A kék vércsékről írt magyar könyv nyerte el egy neves brit szakmai szervezet első díját; a British Trust for Ornithology (BTO) és az általa kiadott havilap, a Britsh Birds több évtizede választja meg az év legjobb madártani témájú könyvét.

A norfolki székhelyű patinás szervezet az elmúlt 20 évben a szakmában kiemelkedő alkotásokat díjazott, a tavalyi évben 54 versenyző közül a kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gondozásában készült magyar, szlovák és angol nyelven is kiadott Kék könyv (The Blue Vesper) lett az első helyezett.

A kék vércse a kisebb termetű ragadozómadarak közé tartozik: hossza 30 centiméter, szárnyfesztávolsága 70–75 centiméter. A hím testtömege mindössze 130–160 gramm, a tojóé ennél is kevesebb. A hím sötét színezetű, lába piros, alsó farkfedői rozsdavörösek.
Kelet-Európában, valamint Ázsia Szibériától délre eső keskeny sávjában honos. A telet Afrika déli részén tölti. Síkvidéki erdőkben fészkel, de nem épít saját fészket, hanem más madarakét foglalja el. Kifejezetten szereti vetési varjak fészkét elfoglalni, ezért sajnos a varjúvadászat miatt a vércsék is veszélybe kerültek.

Mint írják, a 2012-2018 között futó Kékvércse-védelmi LIFE program munkatársainak tollából a projekt záró évében megszületett könyv a Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb madarát, a kék vércsét és védelmét mutatja be. A könyv a faj 15 évnyi kutatásának és megőrzési munkálatainak 240 oldalas összefoglalója művészi kivitelezésben. A magyar kiadást a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete a Szép magyar könyv elnevezésű megmérettetés során a legszebb tudományos-ismeretterjesztő műnek választotta 2019-ben. A díj értékét növeli, hogy e biológiai témájú alkotás az első díjat egy művészeti albummal megosztva kapta.

A kék vércse védelmét hazánkban az MME koordinálja, a projektek résztvevői a hazai nemzeti park igazgatóságok és rajtuk keresztül az Agrárminisztérium.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Martin Mecnarowski


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Héjatolvajokat fogtak Tahitótfalun

Elfogtak négy solymászt, aki védett madarakat, héjafiókákat lopott egy fészekből Tahitótfalu határában - közölte a rendőrég ...

A parlagi sasok védelmében

A ragadozó madarak védelmében Falco a méregkereső kutya már egy éve segíti a hazai természetvédők munkáját.