Elkezdődött a 2019. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét!

Hír

2019/11/21

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2009-ben indult útjára az Európai Bizottság kezdeményezésére, amelyhez évről évre egyre több ország egyre több önkéntese csatlakozik hulladékcsökkentő ötlettel, és a megvalósított akciókkal felhívja a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett hulladékmennyiség csökkentésének, a termékek újra-használatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára – mindezt a fenntarthatóság érdekében.

A különböző akcióötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy, a hulladékok keletkezésének megelőzését segítő szervezet koordinálja. 2019-ben Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) látja el a Hét nemzeti koordinátori feladatát.

A magyarországi hulladékcsökkentő akciók száma is közel duplájára nőtt - a tavalyi 226-ról idén 410-re - jelentette be hétfőn Boros Anita az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyarország 2012 óta vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaiban, és az idei magyarországi akcióötletek számával (410) a csatlakozó országok mezőnyében a 4. helyen szerepelünk. 2018-ban a Hulladékcsökkentési Hét keretében 14 347 akciót regisztráltak 30 országból, most pedig már a regisztrált akciók száma 16.329. (www.ewwr.eu)

A csatlakozó országok számával együtt az akcióötletek száma is növekszik évről évre, hiszen tavaly óta már két – nem európai ország – Marokkó és a Dominikai Köztársaság is szerepel a Hét akciófejlesztői között.

A minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés fókuszában minden évben más téma szerepel, idén a környezettudatos szemléletformálás változatos, innovatív lehetőségeire kellett a csatlakozó önkénteseknek programjaikkal koncentrálni. Ezért idén a Hulladékcsökkentési Hét hazai szlogenje a „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet!”

A Hétre 5 kategóriában lehetett akcióötlettel regisztrálni: oktatási-nevelési nevelési intézmény(206), gazdasági társaság (69), civil szervezet (57), államigazgatóság/hatóság/, magánszemély(48). Az Európai Hulladékcsökkentési Hét legtöbb hazai akcióját (206) ismét az oktatási intézmények regisztrálták, amely azért is kiemelkedő jelentőségű, mert a környezettudatos szemléletformálást otthon kell elkezdeni, majd az oktatási-nevelési intézményekben kell folytatni és majd a munkahelyen. Hiszen, ahogy Kodály Zoltán mondta: „Aki korán rákap a jóra, azon később sem fog már a rossz.”

A beérkezett akcióötletek igen változatosak és több műfajt is érintenek, az előadó művészettől az alkotóművészetig, így megjelenik a zene, a humor, a film is. Sokan, sokféleképpen „nyitják ki a szemünket”, mutatnak rá, hogy a megoldás az emberek, a mi kezünkben van: éljünk a szükségleteink, és nem az igényeink szerint. Hiszen az a legjobb megoldás, ha nem vásárolunk felesleges dolgokat, így nem keletkezik hulladék, vagy ha igen, akkor arról gondoskodva, az visszakerüljön a gazdaság körforgásába. Az akcióötletek és a megvalósítás folyamata mintegy tükröt tart mindenki elé, hogy lássuk: jól sáfárkodunk-e erőforrásainkkal, és mit tehetünk mi, a hétköznapokban.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét regisztrált akcióötleteinek megvalósítása sok helyütt már a hétvégén elkezdődött: Családi komposztnap volt a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. területén, Kapos Holding szemléletformáló programot szervezett, hétfőn indult a Fővárosi Törvényszék Zöld Bíróság projektje, amelyben környezetvédelmi képkiállítás és az FKF Nonprofit Kft. Szemléletformáló és Újrahasználati Központjának megtekintése és a leselejtezett függönyökből textilzacskók varrása, valamint gyermekrajz verseny is szerepel.

Hétfőn este Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa eseménnyel összekötve „Újragondolva” címmel művészeti kiállítás nyílik, kedden kerül sor Budapesten a 10. Fenntarthatósági Csúcsra, pénteken dr. Gyulai Iván tart előadást a Mélymulcsos kertművelésről Szattán, Hajdúböszörményben pedig hulladékkezelési nyílt napot tartanak. Kaposváron a közszolgáltató pénteken a Nagypiac területén textilszatyrokat adományoz a vásárlóknak, szombaton Nagyszékelyen tart oktatónapot a falusi fortélyok iskolája, Budapesten pedig a Bay Zoltán Kutatóintézet szervez workshopot a Szimpla Kertben, a Keleti Kávéházban pedig egy slam poetry keretében teszik fel a kérdést: „Ennek meg mihaszna?” Annak érdekében pedig, hogy a koránkelő piacra járók figyelmét is felhívják a környezettudatos vásárlás lehetőségére – szombaton és ezután mindig - a budapesti VI. kerületi Hunyadi téri piacon Bobál István őstermelő kuncsaftjai az ajándékba kapott textilszatyorba helyezhetik a portékát.


Képek forrása: https://hulladekcsokkentesihet2019.hu/

forrás: Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

A rovat új hírei

Hasonló